IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелексис: Чиповете са новото злато

В момента 10% от чиповете се произвеждат в Европа, а идеята е те да нараснат до 20%, коментира главният изпълнителен директор на компанията Марк Бирон

15:10 | 25.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако се огледаме наоколо, ние сме заобиколени от все повече електроника с много различни приложения: възможно е те да са в домакинството, възможно е да са в мобилните устройства, в комуникациите. За Мелексис това са приложения по-скоро свързани с автомобилната индустрия. Електрониката е много важна за бъдещето и затова казвам, че чиповете са новото злато. Преди две години ги нарекох новото злато, защото търсенето надвишава предлагането. По това донякъде си приличат със златото, коментира Марк Бирон, главен изпълнителен директор нa Мелексис, в предаването "UpDate" по Bloomberg TV Bulgaria.

За две години в ситуацията настъпиха известни промени и за някои приложения има подобрен баланс между търсене и предлагане. Но пък има и много нови приложения в съвременните коли, в електромобилите и тези приложения в голяма степен са все още ограничени заради предлагането и там търсенето остава по-високо от предлагането, допълни Бирон.

„Пазарът беше много горещ през последните две години, много клиенти поръчваха много продукти, което създаде този балон. Бих казал, че сега се завръщаме към исторически растеж и според мен, аномалиите намаляват....При модерните коли или както аз ги наричам - „колите на бъдещето“, все още търсенето изпреварва предлагането. Ситуацията на умерено търсене в Китай донякъде смекчава разминаването или разликата между предлагането и търсенето. Но тази разлика все още съществува”, посочи събеседникът.

По думите му е добре да има повече снабдителни вериги в Европа. За момента около 10% от тези продукти се произвеждат в Европа, а идеята е те да нараснат до 20% материали, които да се правят в Европа. Законът за чиповете в ЕС е много добра инициатива, защото тя ще вдъхне живот на една екосистема около полупроводниците.

„Освен това се надявам да събуди интерес сред младите хора и те да се ангажират с полупроводниците като наука, така че да имаме повече инженери, повече техници, повече технолози, които имат интерес да получат образование в областта на полупроводниците и ние ще имаме възможност да ползваме тези инженери, защото за Мелексис иновациите са много важни”.

Ние работим в България - в България е най-големият ни офис, но сме активни и в Белгия, Швейцария, Германия, Китай, Южна Корея и бих го казал за всички тези места: трудно се намират добри таланти, защото няма достатъчно таланти, категоричен бе Бирон.

„Имаме големи планове за България, за разширяване на офиса ни в София, но ни е наистина трудно да намираме хора...Мелексис има 1900 служители по цял свят, а в България имаме 800 служители. Така че от тази гледна точка, страната е много важна за нас. Освен това има нещо уникално: имаме пълния обхват от специалисти на Мелексис в България. Имаме голям екип разработчици на иновации, на нови продукти. Това са хора, които работят по иновациите и те са 200 души. Имаме вече и голям оперативен екип – около 500 души, които работят на пет смени 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата ние тестваме продуктите и ги изпращаме към клиентите. Имаме и всички съпътстващи длъжности като финанси, личен състав, експертите по процеси, всички специалисти са в София. Така че България е много важна за Мелексис”, подчерта събеседникът.

Бирон посочи, че до края на годината компанията има нужда да наеме още 50 или 75 служители в България.

Коментирайки работата на отдела за развойна дейност в България, Бирон посочи, че една от важните продуктови линии е тази на магнитните продукти и датчици.

„В съвременните коли багажникът се отваря и затваря автоматично. Движението на капака на багажника се осъществява благодарение на продукт на Мелексис. Освен това имаме друга важна група продукти като температурните датчици, безконтактни температурни датчици, които се използват в часовниците Галакси 5 и ние сме много горди, че Самсунг избра продукт на Мелексис, който е разработен и тестван в България и продължава да се тества в България за часовника Галакси 5. Това е много добро постижение за Мелексис, а със сигурност и за екипа в София”.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 25.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още