IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите усилия на Intel започват да се отплащат

Планът за трансформация на бизнеса на гиганта вече я води в правилната посока

14:44 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската технологична компания Intel прогнозира връщане към растежа на приходите от продажби през четвъртото тримесечие, подкрепено от подобряващия се пазар на персонални компютри и по-конкурентната продуктова линия, пише Bloomberg.

Приходите от продажби за периода ще бъдат между 14,6 млрд. и 15,6 млрд. долара, обяви Intel. Средната прогноза на анализаторите е за 14,4 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата ще достигне 44 цента на акция при очаквани от анализаторите 31 цента на акция, показват данни, събрани от Bloomberg.

Оптимистичната прогноза показва набирането на инерция на усилията на Intel за промяна под ръководството на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер. Компанията заяви, че пазарът на персонални компютри – най-голямото ѝ бизнес звено по продажби – е преминало през най-лошия си спад в историята, причинен от натрупването на запаси. Сървърното подразделение обаче все още се бори с проблеми, засегнато от факта, че клиентите предпочитат чипове, произведени от Nvidia.

Цената на акциите на Intel, която вече е нараснала с 23% от началото на годината, записа ръст от 8,9% по време на следборсовата търговия в четвъртък, след обявяването на финансовите резултати. Това е третият пореден път, в който инвеститорите аплодират тримесечния отчет на компанията. Това помогна на Intel да бъде в крак с поскъпването на акциите на компаниите от индустрията за чипове тази година, водено от оптимизма, че използването на изкуствен интелект ще увеличи търсенето.

Тримесечието е стъпка напред в плана на компанията да си върне лидерството в производството на чипове и включва спечелването на нови клиенти за нейното подразделение за изнесено производство, коментира Гелсингер пред анализатори.

„Въпреки че сме окуражени от напредъка си до момента, знаем, че имаме още много работа пред себе си“, допълва той.

Звеното на чипове за компютри на Intel показва сигнали на възстановяване. Графика: Bloomberg L.P. Звеното на чипове за компютри на Intel показва сигнали на възстановяване. Графика: Bloomberg L.P.

Intel прогнозира, че коригираният ѝ брутен марж ще бъде 46,5% през четвъртото тримесечие. За сравнение, прогнозата на анализаторите е за 44,2%. Този показател е мярка за това колко продуктивна е мрежата от заводи за милиарди долари на Intel. На върха на силите на Intel брутният марж беше над 60%.

Intel е все по-уверена, че след като си върне технологичното лидерство в производството на чипове, ще може да възстанови своите маржове до това ниво, коментира главният финансов директор Дейв Зинснер.

Печалбата за третото тримесечие е достигнала 41 цента на акция при 14,2 млрд. долара приходи. Анализаторите прогнозираха 21 цента на акция печалба и 13,5 млрд. долара приходи.

Бизнесът на Intel с чипове за персонални компютри генерира 7,87 млрд. долара приходи през последното тримесечие при очаквани 7,4 млрд. долара. Продажбите на центрове за данни са достигнали 3,8 млрд. долара, докато средната прогноза на анализаторите беше за 3,94 млрд. долара. Този пазар е напът да достигне годишни продажби от около 270 млн. бройки и ще нарасне до около 300 млн. бройки, коментира Гелсингер.

Но Intel е изправена пред по-голяма конкуренция на този пазар. Nvidia и Advanced Micro Devices работят по процесори за персонални компютри, които използват технология на Arm Holdings, писа по-рано тази седмица Bloomberg. Все по-пренаселеният пазар показва нарастващото вълнение, свързано с индустрията, коментира изпълнителният директор на Intel. Все пак той не очаква технологията на Arm да вземе значителен дял от пазара.

Гелсингер също така похвали работата на служителите в Израел, където Intel има голям дизайнерски център и завод. Работниците продължават дейностите там въпреки конфликта с „Хамас“, посочва той. Производството се случва близо до град Кирят Гат, който пък е близо до границата с Газа и близо до обекти, претърпели терористични атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още