IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel отделя едно от звената си за чипове

Решението е част от стратегията на Пат Гелсингер за преобръщане на бизнеса

17:56 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Intel възнамерява да продаде дял в подразделение, което произвежда програмируеми чипове, широко използвани в отбранителната и телекомуникационната индустрия. Това се случва в момент, в който главният изпълнителен директор Пат Гелсингер работи усилено по мащабното и скъпо връщане на компанията към успеха, пише Wall Street Journal.

Гигантът в производството на полупроводници обяви, че подразделението за чипове, които могат да се препрограмират след производство, ще започне да работи като независимо звено от 1 януари, като се планира акции от него да бъдат продадени чрез първично публично предлагане в рамките на две до три години.

Компанията също така може да проучи частни инвестиции в бизнеса, в който Intel ще запази мажоритарен дял, обяви гигантът. По думите на Гелсингер този ход ще позволи на компанията да се фокусира повече върху основния си бизнес и дългосрочната стратегия, като същевременно ще даде на звеното независимост, която ще му помогне да увеличи пазарния си дял.

Цената на акциите на Intel нарасна с 2,6% по време на следборсовата търговия, като по-рано завърши сесията с повишение до 35,69 долара.

Intel очаква да започне да обявява резултатите на звеното отделно, когато публикува финансовия си отчет за първото тримесечие следващата година.

Intel придоби компанията чрез сделка с Altera на стойност 16,7 млрд. долара, сключена през 2015 г. Звеното генерира 484 млн. долара приходи през четвъртото тримесечие на 2021 г. – последното тримесечие, в което резултатите му бяха обявени отделно. Сумата се равняваше на около 2,4% от общите приходи от продажби на компанията тогава.

Във връзка с разделянето Intel назначи Сандра Ривера за главен изпълнителен директор на подразделението, а Шанън Пулен за главен оперативен директор. Ривера ще продължи да ръководи и подразделението на Intel за центрове за данни и изкуствен интелект, докато не бъде намерен заместник.

Ривера коментира пред анализатори, че под нейно ръководство звеното ще се фокусира върху бързо развиващи се индустрии за програмируеми чипове, включително автомобилната, космическата и отбранителната. Тя цитира прогнози, че пазарът на чипове ще бъде оценен на около 8 млрд. долара тази година и се очаква да нарасне до над 11 млрд. долара до 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още