IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавното търсене на компютри продължава да носи по-слаби приходи на Lenovo

Компанията записа 16% спад на приходите за последното тримесечие

10:31 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Lenovo Group отчете 16% спад на приходите за трите месеца до края на септември, тъй като предлагането на персонални компютри продължава да изпреварва търсенето. Резултатът успя да отговори на пазарните очаквания, предава Ройтерс.

Тримесечните приходи са достигнали 14,41 млрд. долара, като са се свили спрямо същия период на миналата година. Те отбелязаха петото си поредно тримесечие, в което най-големият производител на персонални компютри записва спад на приходите от продажби, докато продължава да се бори с излишния инвентар, натрупан по време на пандемията.

За сравнение средната прогноза на седем анализатори, анкетирани от LSEG, беше за 14,45 млрд. долара.

През май Lenovo отчете 14% понижение на приходитe за годината до края на март – първият ѝ годишен спад от 2019 г. - след предизвикания от пандемията бум на бизнеса на производителите на електроника.

Избухването на пандемията доведе до скок на продажбите както на корпоративна, така и на лична електроника, тъй като светът се насочи към работа от дистанция. Приходите обаче започнаха да се свиват миналата година, тъй като предлагането започна да изпреварва търсенето.

Световните продажби на персонални компютри се свиха със 7 на сто през второто тримесечие на 2023 г., показват данни на компанията за пазарни проучвания Canalys. Спадът на тримесечните продажби надхвърли 30% в края на миналата година, но темпът се забави през последните тримесечия.

За да подобри маржа на печалбата си, Lenovo разширява бизнесите си отвъд персоналните компютри, като смартфоните, сървърите и IT услугите.

През първата половина на фискалната година приходите от бизнеса на Lenovo с дигитални решения са нараснали с 14% до 3,6 млрд. долара.

Общата нетна печалба за второто тримесечие е спаднала с 60 на сто до 249 млн. долара, спрямо средна прогноза на анализаторите за 235 млн. долара.

Цената на акциите на Lenovo се понижи с 3,5% след обявяването на финансовия отчет, докато бенчмарк индексът спадна с 1,65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още