IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung залага силно на изкуствения интелект в новите си смартфони

Компанията ще представи устройствата на 17 януари

10:32 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на смартфони в света залага на изкуствения интелект (AI) като ключ към по-големите продажби през тази година, пише Bloomberg.

Samsung Electronics обяви, че планира да представи следващия си флагман на 17 януари в Сан Хосе, Калифорния, по време на събитие, предавано на живо онлайн. Устройството вероятно ще носи името Galaxy S24. Тийзърът към премиерата обещава само, че „Galaxy AI идва“. През последните години Samsung и други производители на мобилни устройства разчитаха на подобрения в технологията на камерата и на огъващите се дисплеи, за да се отличат, но 2024 г. обещава да е годината, в която централно място ще заемат нови AI възможности.

Над 1 млрд. смартфона с вграден генеративен изкуствен интелект се очаква да бъдат продадени до края на 2027 г., сочи прогноза на Counterpoint Research.

Инструментите ChatGPT и Dall-E на OpenAI, които генерират текстови и визуални отговори на заявките на потребителите, са в челните редици на новата AI вълна, заляла технологичната индустрия. Освен това те помогнаха на Nvidia да се превърне в компания за трилиони долари, тъй като предоставя ключови чипове, необходими за обучение на изкуствения интелект.

Следващата стъпка в напредъка на технологията е интегрирането ѝ в устройства, както американският производител на полупроводници Qualcomm изтъква в последната година.

„Samsung и Qualcomm са основни лидери, тъй като настоящите продуктови предложения и възможности ги позиционират първи“, написаха през декември анализаторите на Counterpoint. „Подобно на това, което направи със сгъваемите устройства, Samsung вероятно ще вземе почти 50% дял през следващите две години, следвана от ключови производители като Xiaomi, Vivo, Honor и Oppo”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още