IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони през 2023 г. - част I

Кои бяха най-продаваните модели и кои бяха най-големите постижения на смартфон брандовете у нас

17:44 | 26.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

2023 година - поредната, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени, върви към края си. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от икономическия живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2023".

След като 2022 г. се оказа тежка за пазара на смартфони, компаниите от сектора не пристъпиха прага на 2023 г. с особен оптимизъм. Икономическата несигурност, ускоряващата се инфлация и повишаването на лихвените проценти от централните банки по света естествено повлияха на апетита на потребителите към покупки на нови устройства. По-голямата част от 2023 г. беше белязана от тези мрачни настроения, но през октомври пазарът на смартфони най-сетне имаше повод за усмивка – завръщането към растежа беше факт след повече от две години на спад.

По данни на Counterpoint Research световният месечен обем на продадените смартфони е нараснал с 5% през октомври, превръщайки го в първия месец, който записва повишение на годишна база от юни 2021 г. Така се сложи край на поредицата от 27 последователни месеца на понижения на годишна база.

На фона на всичко това решихме да разгледаме каква беше 2023 г. за отделните производители на смартфони, като зададохме въпроси на онези, които работят на българския пазар. Почти всички се включиха, а от отговорите им ясно се вижда, че предизвикателствата на пазара продължават, така че се задава интересна 2024 г.

Samsung

Galaxy Z Flip5. Снимка: Bloomberg Galaxy Z Flip5. Снимка: Bloomberg

Samsung запазва позицията си на пазарен лидер у нас през 2023 г., или поне такива сигнали даде А1 в данни, представени пред медии в началото на декември, свързани с продажбите, осъществени в мрежата на оператора.

„В България няма GFK, така че няма официална пазарна информация. Въпреки трудностите, и през тази година оставаме топ играч на смартфон пазара както глобално, така и у нас. В глобален мащаб през третото тримесечие отчетохме последователно увеличаваща се печалба до 2,43 трлн. вона (1,87 млрд. долара - бел.ред.), генерирана от силните продажби на водещи модели мобилни устройства и по-силно търсене на дисплеи“, коментираха пред Investor.bg от Samsung Bulgaria.

Във фокуса на южнокорейския гигант за 2023 г. останаха смарфоните със сгъваеми екрани – категория, в която компанията е ветеран. На пазара се появиха сгъваемите Galaxy Z Fold5 и Galaxy Z Flip5, с което Samsung надгради над предходното поколение устройства, като продължи да залага на красив дизайн и добри спецификации. Рекламата на продуктите в известен смисъл беше необичайна – компанията отново заложи на активна работа с инфлуенсъри, но и на сътрудничество с ключов моден международен бранд.

„Изключително горди сме, че тази година направихме нещо толкова мащабно за България като ексклузивното модно шоу в сътрудничество с глобалния моден бранд Just Cavalli, за да представим успешно новите сгъваеми модели Galaxy Z Fold5/ Z Flip5“, коментираха от Samsung Bulgaria. „Категорията създадохме сами преди 5 години, в която продължаваме да сме лидер и да инвестираме в нейното развитие, а с всяка година става все по-търсена и все по-чест избор на потребителите както у нас, така и глобално“.

Залогът в сгъваемите смартфони е наистина голям, а по данни на DSCC третото тримесечие на 2023 г. се радва на рекордни продажби на такива смартфони – 7 млн. броя. В тази категория у нас Samsung се конкурира активно с Honor, Huawei и Motorola, но продължава да е лидер. В глобален мащаб Samsung формира цели 72% от продажбите за въпросния период.

Екипът на Samsung Bulgaria твърди, че трудно би дал оценка за най-продаваните си смартфони в България през последната година, тъй като портфолиото от продукти е изключително богато и обхваща няколко ценови класа.

„Щастливи сме, че от по-достъпните смартфони от А серия до премиум категории като серия S, предлагайки впечатляваща камера или компактност и продуктивност в сгъваемата серия, ние сме избор на потребителите и пазарният ни дял държи лидерството у нас общо на пазара“, допълват от компанията.

Последна актуализация: 18:30 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Dani_2077
преди 3 месеца
Специално за Самсунг - определено ИЗОСТАВАТ чисто технологически. Може ли един "флагман" в световен мащаб и струващ 1500$ и повече да се зарежда с 45W ? Иновациите при камерите къде са ? Екраните в самите телефони на Самсунг са УЖАСНИ (шим), въпреки, че все още те! произвеждат най-добрите екрани. Инерцията е силна, но НЕ е безкрайна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още