IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони през 2023 г. - част I

Кои бяха най-продаваните модели и кои бяха най-големите постижения на смартфон брандовете у нас

17:44 | 26.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Huawei

Huawei Mate X3. Снимка: Bloomberg L.P. Huawei Mate X3. Снимка: Bloomberg L.P.

В края на август китайският технологичен гигант Huawei произведе една от най-големите новини в технологичния свят тази година. Без да вдига много шум, компанията пусна на китайския пазар новия си смартфон Mate 60 Pro, който предизвика истинско вълнение и гордост в Китай, защото подсказа, че страната може да е успяла да заобиколи все по-агресивните санкции, които Вашингтон налага през последните години.  

След като досега Huawei нямаше 5G смартфон, Mate 60 Pro изведнъж изненада всички с такъв чипсет. Процесорът Kirin е проектиран от звеното за чипове HiSilicon на Huawei, показаха онлайн видеа. Няколко проверки на медии, включително на Bloomberg, пък разкриха, че процесорът използва 5-нанометрова технология. Случилото се помогна на Huawei отново да набере сили в Китай – особено добра новина за компанията след тези трудни няколко години, белязани от санкциите. За първите шест седмици след пускането на устройството на пазара то успя да продаде 1,6 млн. бройки по данни на Counterpoint Research. Моделът обаче не е стигнал до нашия пазар.

От българския екип на компанията определиха 2023 г. като „вълнуваща, както винаги“.

„Горди сме с Huawei P60 Pro и неговата камера, както и със сгъваемия Mate X3, който е шедьовър по отношение на срещата между дизайн и иновации“, коментираха от екипа за Investor.bg.

За Huawei е трудно да степенува всичките си постижения за тази година. Все пак посочва, че в България флагманът Huawei P60 Pro е бил „изключително успешен и продължава да се продава много добре“.

На въпрос за най-големите постижения на компанията за 2023 г. от Huawei коментираха, че през годината са представили редица нови продукти в много и различни категории.

„Дефинирахме стратегията си Xmage в областта на мобилната фотография и стратегията Fashion Forward при носимите ни устройства“, посочиха от Huawei. “Глобалните ни иновации и локалното ни присъствие продължават да радват потребителите ни в България и това е най-важният за нас успех”.

Като цяло Huawei продължава да развива активно и категорията си с носими устройства (умни часовници и безжични слушалки), включително в България.

Honor

HONOR Magic5 Lite 5G. Снимка: Honor HONOR Magic5 Lite 5G. Снимка: Honor

След като през ноември 2020 г. Huawei продаде Honor на консорциум от над 30 играча, брандът започна да оперира като самостоятелна компания и реално се изправи срещу някогашната си компания майка.

Honor спокойно може да бъде наречена и отличникът на пазара на смартфони в Европа за третото тримесечие, като единствен бранд, записал ръст на продажбите през периода, сочат данни на Counterpoint Research.  

„Пазарът на смартфони през 2023 отбеляза спад спрямо предишната година, но не и за Honor. Honor е един от малкото брандове в бранша, който се движи срещу пазарните тенденции и бележи постоянен ръст през последните две години”, коментираха пред Investor.bg от българския офис на компанията.

Като най-голямо свое постижение за 2023 г. Honor изтъква успехите си на Стария континент.

„Глобално, това неоспоримо е, че успя да се наложи в Европа и в рамките на годината се превърна в предпочитана марка в утвърдените пазари на Стария континент. Същото може да кажем и за нашия пазар, като през 2023 година стартирахме продажби в почти всички големи канали за продажба на смартфони“, коментират от бранда.  

Последна актуализация: 18:30 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Dani_2077
преди 4 месеца
Специално за Самсунг - определено ИЗОСТАВАТ чисто технологически. Може ли един "флагман" в световен мащаб и струващ 1500$ и повече да се зарежда с 45W ? Иновациите при камерите къде са ? Екраните в самите телефони на Самсунг са УЖАСНИ (шим), въпреки, че все още те! произвеждат най-добрите екрани. Инерцията е силна, но НЕ е безкрайна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още