IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони още не бил решил дали да подкрепи италианското правителство

Бившият премиер обяви, че иска да чуе речта на настоящия при вота на доверие в парламента, но ключови членове на партията му вече го изоставят

13:40 | 02.10.13 г.
<p>
	Надвисна ли политическият дамоклев меч над главата на Берлускони? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Надвисна ли политическият дамоклев меч над главата на Берлускони? Снимка: Ройтерс

Лидерът на дясноцентристката италианска партия Народ на свободата и бивш премиер на страната Силвио Берлускони заяви, че все още не е решил дали да подкрепи правителството на премиера Енрико Лета при гласуването на вота на доверие, които ще се проведе днес в парламента на страната, съобщи Ройтерс.

„Ще видим как се развиват нещата. Ще изслушаме речта на Лета и ще решаваме след това“, е казал Берлускони на журналисти при пристигането си в Сената, горната камара на парламента на Италия.

Вотът на доверие бе предизвикан именно заради оттеглянето на петимата министри от партията на Берлускони от коалиционното правителство, сформирано през април, поради желанието на бившия премиер за бързо насрочване на предсрочни парламентарни избори. 

Положението на Берлускони обаче се усложни, тъй като Лета отхвърли оставките им, а пък те промениха мнението си и обявиха, че са готови да изоставят своя лидер и да подкрепят настоящия премиер. Междувременно сенаторът Роберто Формигони съобщи, че група от 25 негови колеги е готова да скъса с Народ на свободата и сформира собствена парламентарна група, която ще подкрепи правителството на Лета.

Анонимен източник на AP пък заяви, че Анджелино Алфано, най-близкият сподвижник на Берлускони и секретар на Народ на свободата, също ще гласува в полза на управляващата коалиция, въпреки че това вероятно ще доведе до разрив в отношенията му с бившия премиер.

Самият Алфано, която се очертава като водещ изразител на „умерените“ десноцентристи, каза след проведена вчера среща с Лета, че остава убеден, че цялата партия трябва да гласува в подкрепа на настоящия премиер, съобщи британският вестник Financial Times. Коментарите му бяха подкрепени от Карло Джованарди, сенатор от Народ на свободата, според когото мнозинството от членовете на партията иска подкрепа за Лета.

Съпротивата на съпартийците му е най-голямото предизвикателство за Берлускони от 20 години. Тя излиза на преден план само седмици, преди на милиардера и медиен магнат да се наложи да изтърпи едногодишен затвор заради данъчни измами. Бившият премиер, който в неделя навърши 77 години, предизвикателно заяви, че няма да се оттегли от политиката, въпреки че присъдата налага изваждането му от Сената и забрана за заемане на публични длъжности в продължение на 5 години.

Надеждите, че Италия може да избегне дестабилизиращи парламентарни избори преди края на годината, подкрепиха акциите на борсата в Милано. Водещият индекс FTSE MIB вчера затвори при печалба от 3,1%, заличавайки загубите от понеделник, като акциите на медийната група на Берлускони  Mediaset поскъпнаха с 6%, а днес добавя още 0,9%. Спредът между еталонните 10-годишни италиански държавни облигации и германските бундове пък се сви рязко до 258 базисни пункта от 279 базисни пункта.

Вижте повече за Берлускони във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още