IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Берлускони, най-голямата заплаха за Италия идва от Германия

Решенията, които ще бъдат взети във Франкфурт и Брюксел след изборите в Германия са много по-важни, коментира предприемач

18:30 | 11.09.13 г.
Забравете Берлускони, най-голямата заплаха за Италия идва от Германия

Наближаващите избори в Германия представляват по-голям риск за стабилността на Италия, отколкото политическите неуредици около Силвио Берлускони, заяви италиански бизнесмен, цитиран от CNBC.

"Това, което се случва на политическата карта в Италия не е много неочаквано. Страната често е стигнала до ръба на самоунищожението, като впоследствие се е възстановявала", каза в сряда Ариго Берни, главен изпълнителен директор на Moleskine – базирана в Милано компания за производство на бележници.

"Честно казано, загрижен съм много повече за това, което се случва в нашата икономика от гледна точка на световните мащаби и най-вече от факта, че предстоят избори в Германия след няколко дни. Както за страната като цяло, така и за италианските граждани, решенията, които ще бъдат взети във Франкфурт и Брюксел след изборите в Германия ще бъдат много по-важни", добави още той.

Очакванията са канцлерът Ангела Меркел да спечели трети пореден мандат на предстоящите на 22 септември избори. Водената от нея дясноцентристка коалиция има преднина от 14 на сто пред социалдемократите на Пеер Щайнбрюк според последните проучвания на Forsa Institute. Експерти изтъкват, че изходът от изборите е ключов за бъдещето на икономическите реформи в Италия.

"Пазарите може би са разтревожени, защото вероятността да видим трайни реформи отстъпва спрямо неясните перспективи пред растежа", коментира Даниеле Антонучи, старши икономист в Morgan Stanley.

Италия е изправена пред възможността за сериозен политически катаклизъм, ако бившият премиер Силвио Берлускони, който бе осъден за данъчни измами през август, бъде освободен от депутатското му място в горната камара на парламента.

Във вторник на италианският Сенат отложи гласуването по въпроса, който има потенциал да повлияе не само на италианската политика, но и на така нужните на страната икономически реформи.

Политическите съюзници на Берлускони заплашиха да свалят крехката правителствена коалиция, ако Сената реши да освободи 76-годишния политик. От друга страна обаче политическото доверие в Италия и способността ѝ да се реформира също могат да бъдат поставени на карта от международните партньори, ако експремиерът запази поста си.

"В отговор на нестабилността доходността по италианските облигации се изстреля над 4,5%, надвхърляйки испанските разходи по заеми за първи път от 18 месеца", отбеляза Майкъл Хюсън, старши анализатор в CMC Markets. "По-лошите от очакваното данни за брутния вътрешен продукт (БВП) през второ тримесечие пък само подчертаха несигурността въпреки наличието и някои скорошни сигнали за възстановяване през третото тримесечие", допълни анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още