IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назрява ли дълбока политическа криза в Италия?

Берлускони е подготвил видеообръщение, в което иска оставката на премиера Енрико Лета

12:39 | 06.09.13 г. 1
Назрява ли дълбока политическа криза в Италия?

Политическата криза в Италия вероятно е неизбежна, след като Даниела Сантаче, приближена до бившия премиер, медиен магнат и основен коалиционен партньор в сегашното правителство Силвио Берлускони, съобщи, че осъденият политик е готов да свали правителството, а анализатори коментират, че инвеститорите трябва да внимават заради евентуални неприятни изненади от страната, пише CNBC.

Сантаче посочи, че Берлускони подготвя видеообръщение, в което вероятно ще обяви решението си да поиска оставката на премиера Енрико Лета. “Берлускони ще реши кога да излъчи посланието, но мисля, че това е неизбежно”, коментира тя.

Коментарите на Сантаче идват няколко дни преди специалното заседание на комисия към италианския Сенат, която трябва да гласува дали да отстрани Силвио Берлускони от парламента, след като той беше осъден на 4 години затвор заради данъчни измами.

Анализатори коментират, че няма причина новината за видеообръщението да се окаже блъф, тъй като магнатът няма какво да губи, ако бъде отстранен от парламента.

Членовете на дясноцентристката партия на Берлускони “Народ на свободата” вече заплашиха да се оттеглят от министерските си постове, ако лидерът им бъде принуден да напусне парламента. Това допълнително засили напрежението между коалиционните партньори, което се нагнетява още повече заради отлагането на някои реформи, разширяването на дефицита и ръста на лихвите по италианските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Решено е отгоре ЕЦБ да разбърти крана /той вече е развъртян/, така че като си полаят - ще се разберат! ...Но и цирк да има е положително, за да си мислят маймуните че са свободни и положението им е следствие от грешки на управлението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още