IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Италия е пред разпад заради Берлускони

Дясноцентристката партия на медийния магнат заплаши, че ще оттегли министрите си, ако Берлускони бъде отстранен от парламента

09:55 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От &quot;Народ на свободата&quot; се опитват да принудят Демократическата партия да съдейства поне за отлагането на изпълнението на присъдата на Берлускони.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

От "Народ на свободата" се опитват да принудят Демократическата партия да съдейства поне за отлагането на изпълнението на присъдата на Берлускони. Снимка: Ройтерс

Членове на партията на Силвио Берлускони предупредиха, че има опасност за управляващата коалиция, ако лявоцентристките депутати решат да изключат бившия премиер и основен коалиционен партньор от парламента, след като получи ефективна присъда заради данъчни измами, предаде Ройтерс.

Взаимоотношенията между „Народ на свободата“ на Берлускони и Демократическата партия на премиера Енрико Лета са близо до точката на скъсване заради намеренията на депутатите от лявоцентристката партия да гласуват отстраняването на осъдения Берлускони от парламента.

„Предсрочните избори са неизбежни, ако Демократическата партия наистина гласува отстраняването на Берлускони и президентът Джорджо Наполитано реши, че друго жизнеспособно мнозинство не съществува“, коментира сенаторът от „Народ на свободата“ Сандро Бонди пред Corriere della Sera.

Бонди съобщи още, че „Народ на свободата“ е решила да оттегли министрите си, ако Берлускони бъде принуден да напусне парламента. Партията освен това е готова да отиде на предсрочни избори, като медийният магнат пак ще бъде кандидат за премиер.

Въпросът с отстраняването на Силвио Берлускони от парламента ще бъде разглеждан от Сената на 9 септември. Берлускони отчаяно се опитва да намери начин да се задържи в политиката, въпреки присъдата, която беше потвърдена и на последна инстанция. Надеждите на неговите приближени са, че поставената под натиск Демократическа партия ще отложи изпълнението на присъдата.

Както стана ясно, Берлускони няма да лежи в затвора заради възрастта си, а ще остане под домашен арест или ще извършва труд в полза на обществото. В средата на октомври ще стане ясно под каква форма точно ще бъде изпълнена присъдата му.

Крехката управляваща коалиция в Италия е разкъсвана от споровете между двата основни коалиционни партньора. Те бяха принудени от президента да сформират правителство, след като нито една политическа сила не успя да събере мнозинство на изборите през февруари.

Премиерът Енрико Лета от няколко месеца предупреждава, че ако правителството падне, това може да навреди на отслабената италианска икономика, която се бори да излезе от рецесията. Той нееднократно е предупреждавал, че коалиционните партньори трябва да намерят начин да преодолеят различията.

Членовете на Демократическата партия, които държат над една трета от местата в италианския Сенат, реагираха гневно на коментарите от „Народ на свободата“. „Ултиматумът, който поставят, е нереалистичен и честно казано неразбираем“, коментира сенаторът Никола Латоре пред La Stampa. "Това, което предлагат те, е неприемливо: оцеляването на правителството в замяна на нарушаване на законодателството“, допълва той.

Двете партии възобновиха споровете си и за непопулярния имотен данък. „Народ на свободата“ настоява той да бъде незабавно отменен, но зам.-министърът на икономиката Стефано Фасина от Демократическата партия посочи, че няма достатъчно ресурси, така че налогът да бъде отменен за заможните домакинства.

Очаква се правителството да вземе окончателно решение за това как да промени имотния данък на заседание в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още