IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата нестабилност в Италия заплашва европейската икономика

Депутатите от партията на Берлускони заплашиха да подадат оставки, след като присъдата на лидера им за данъчни измами беше окончателно потвърдена

15:06 | 05.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият италиански премиер бе осъден на 4 години затвор заради данъчни измами. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият италиански премиер бе осъден на 4 години затвор заради данъчни измами. Снимка: Ройтерс

Нестабилността на италианското правителство вследствие на присъдата за данъчни измами на бившия премиер Силвио Берлускони заплашва да сложи край на затишието в европейската дългова криза и да провали зараждащото се икономическо възстановяване, пише Bloomberg.

Членовете на партията на Берлускони се обединиха около своя лидер, търсейки вероятно президентска амнистия. Те дори заплашиха с оставки на депутатите си в парламента - ход, който може да свали правителството на премиера Енрико Лета.

Министър-председателят от своя страна обяви, че сам би се отказал от поста си, ако подкрепата за него намалее.

"Ако решим да го направим заедно, аз съм готов", заяви Лусио Малан, сенатор от партията на Берлускони "Народ на свободата", визирайки възможността за групово оттегляне на народните избраници.

На фона на дългоочакваните парламентарни избори в Германия през следващия месец една евентуална политическа криза в Рим може да забави усилията на крехката коалиция на Лета да даде тласък на икономическото развитие на еврозоната.

Тези фактори, в комбинация с корупционния скандал, в който беше забъркано правителството на Испания, са поредната червена точка за възраждащото се европейско икономическо възстановяване.

Италия е третата по сила икономика в рамките на европейския валутен блок след Германия и Франция.

"Въпреки че признаци на икономическо възстановяване в еврозоната започват да се появяват, политическият климат се влошава значително", заяви в неделя Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон. "От икономическа гледна точка нестабилността нямаше как да се случи в по-неподходящ момент", допълни още той.

По-късно днес премиерът на Италия Енрико Лета ще се срещне с гуверньора на Италианската централна банка Игнасио Виско и финансовия министър Фабрицио Сакомани. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите евентуални политически сътресения да повишат разходите по обслужването на дълговете на Апенините и да затруднят приемането на закони за стимулиране на националната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Егаси и политиците. Да защитават престъпници и измамници от техните редици. А аз си мислех че нашите са най-зле.Искам италианци за съдии и прокурори в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още