IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и Рим в общ фронт срещу кризата

„Италия и Гърция искат друга, различна Европа“, заяви преди посещението си в южната ни съседка Енрико Лета

08:46 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лета и Самарис в началото на посещението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лета и Самарис в началото на посещението. Снимка: Ройтерс

Икономическата криза е основен фокус на срещата на италианския премиер Енрико Лета с гръцкия му колега Андонис Самарас. Тя е ключова, тъй като двете държави ще поемат председателството на ЕС една след друга през следващата година. Отсега обаче двамата лидери изразяват намерение да засилят диалога за изместване на строгите мерки за икономии от мерки за икономически растеж, предава Bulgaria on Air, позовавайки се на Ройтерс.

Преди посещението си в акаунта си в Twitter Лета заяви, че пристига в Гърция с една, единствена цел – да каже на гражданите, че Италия и Гърция искат друга, различна Европа.  Според него трите ключови думи, които ще характеризират посещението му, са работа, култура и надежда. 



Италианският министър-председател вече обяви, че в следващите няколко на подготовка за председателството той ще настоява за още по-засилена дискусия за това, че само строгите мерки за икономии са неефективни и излизането от кризата минава само през  мерки за постигане на икономически растеж.

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че  Европа трябва да продължи да оказва натиск на Атина да изпълнява реформите. По този начин той се противопостави на твърденията, че до изборите в Германия през септември мениджмънтът на дълговата криза в Южната ни съседка ще бъде поставен на заден план. Същевременно в интервю за  Bild am Sonntag той за пореден път изключи възможността да има втора подстрижка на дълга. „Едно е ясно – второ подстригване на дълга за Атина не може да има“, заяви ясно министърът.

Според него обаче изпадналата в криза страна ще може да разчита на помощта на партньорите си в продължение на дълги години. „Гърция със сигурност ще бъде подпомогната дори и след 2014 г., ако това се изисква, ако страната отговаря на условията".

През миналата седмица правителствата на страните от Еврозоната одобриха поредния транш от 2,5 млрд. евро за Гърция. Днес обаче бюджетната комисия в Бундестага ще разгледа изпълнението на ангажиментите на Гърция и може да повдигне допълнителни възражения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още