IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се сбогува ли Берлускони с политиката?

Депутатите в Италия решават дали да отстранят бившия премиер и медиен магнат от Сената

17:29 | 09.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Ще се сбогува ли Берлускони с политиката?

Парламентът на Италия дебатира дали да острани бившия премиер и медиен магнат Силвио Берлускони от Сената, след като той беше осъден на 4 години затвор заради данъчни измами, предаде ВВС.

Ако депутатите решат да отстранят Берлускони, членовете на неговата партия „Народ на свободата“, които са част от кабинета, са обещали да напуснат министерските си постове. Това поставя под реална заплаха и без това крехката управляваща коалиция, което може да предизвика нов хаос и в Европа.

Присъдата на Берлускони предвижда още да му се забрани да заема за период от 5 години публични длъжности. Касационният съд обаче поиска от Апелативния съд в Милано да преразгледа решението си за тази забрана.

Адвокатите на бившия италиански премиер поискаха Европейският съд да се намеси в казуса – нещо, което беше отхвърлено от премиера Енрико Лета и което спомогна за задълбочаването на конфликта между партиите в управляващата коалиция.

Ако се стигне до разпад на италианския кабинет, само президентът Джорджо Наполитано може да свика нови избори. Той обаче е против провеждането на предсрочен вот, тъй като според него това е икономически и политически неефективен ход.

Изглежда, че и бизнесът в Италия не е очарован от перспективата за задълбочаване на политическата нестабилност. „Ако има ново правителство, проблемът ще бъде в това, че ще загубим време в нови избори и формиране на нов кабинет. Ще отнеме време, преди да заработи. Обикновено това са 3-4-5 месеца забавяне“, коментира Джузепе Реки, председател на борда на директорите на Реки.

„Не можем да си позволим правителствена криза. Смятам, че това би нанесло много вреди. Време е политиците ни да се насочат към реалните проблеми на страната“, коментира Енрико Кучани, президент на Intesa Sanpaolo.

Още за позицията на бизнеса в Италия по отношение на политическата криза вижте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ееееее, *** недейте така... Ще вземат да се молят хората да остане в политиката!... - толкова ли няма кой друг да краде, а? (Очаквам при следващия "цикъл" да си го "приберат" приятелите му, там дето са му обещали че няма да ходи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
А дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още