IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата Щайнбрюк

Претендентът за канцлерското място набира все по голяма популярност броени дни преди изборите в Германия

12:54 | 05.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Социалистическият лидер обеща да&nbsp;се справи с обществените различия между богати и бедни, ако бъде избран за канцлер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Социалистическият лидер обеща да се справи с обществените различия между богати и бедни, ако бъде избран за канцлер. Снимка: Ройтерс

Най-многолюдната страна в Европа и първата по сила икономика в еврозоната – Германия, е в очакване на предстоящия финален дуел във вторник между претендентите за канцлерското място – настоящия държавен лидер Ангела Меркел и социалистическия водач Пеер Щайнбрюк.

И докато социологическите проучвания от последните няколко месеца предричат сигурен трети мандат на Меркел, то някои експерти предупреждават, че изборните резултати може и да шокират Стария континент, пише WBP Online. Анализатори и медийни коментатори споделят единната позиция, че соченият за аутсайдер Щайнбрюк е изненадал всички с изявите си по време на дебатите.

"Той бе в страхотна форма по време на телевизионния дебат в неделя и се представи още по-добре във вторник в Бундестага", пише най-четеният германски всекидневник Bild в коментар, като заключението бе споделено и от част от останалите медии в страната. Но в състояние ли е все пак претендентът да застраши Меркел?

Лидерът на социалистите Пеер Щайнбрюк успя да привлече вниманието върху себе си в неделя - за първи път в положителна посока, което веднага тласна нагоре популярността му. Пробивът в телевизионния дебат му донесе скок с цели 7% в изготвеното от AnFG Wahlen допитване сред германския електорат за това кой трябва да бъде следващият канцлер на страната. По този начин опозиционният кандидат увеличи популярността си до 39%, докато подкрепата за Ангела Меркел падна със 6% до 57 на сто след края на 90-минутния словесен дуел, наблюдаван на живо от около 17 млн. германци.

Анкетата в реално време на ARD отчете още по-голямо раздвижване. Резултатът за Меркел се смъкна от 54% до 48 на сто, докато популярността на Щайнбрюк нарасна от едва 28% в началото до 45 на сто в края на телевизионния диалог.

Социалистическият кандидат изглежда се вслуша в критиците, които го посъветваха да направи по-ясна разделителна линия между коалицията на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), неговия баварски събрат Християнсоциален съюз (ХСС) и пробизнес ориентирания Съюз на свободните демократи (ССД). Щайнбрюк промени стратегията и започна с лични нападки към Меркел, че политиката на строги икономии е била реализирана непропорционално.

Социалистът постави за разглеждане на масата теми като въвеждането на минимална работна заплата, уеднаквяване на заплащането на жените и мъжете и увеличаване на данъците за по-заможните с 5%. Освен това той нееднократно декларира готовността си да се справи с обществените различия между богати и бедни, ако бъде избран.

Чувайки ехото на положителните реакции след дебата в неделя, Щайнбрюк втвърди реториката си още повече по време на дуела в Бундестага във вторник. Претендентът отбеляза, че "Германия е управлявана зле в последните четири години" и че страната в действителност се намира "в застой".

Той не пропусна да разкритикува и ходовете на Меркел на международната сцена, твърдейки, че нейната инициатива за справяне с високите нива на безработицата сред младите хора в Европа не е дала необходимите резултати. Настоящият канцлер бе обвинен и за твърде крайните мерки за строги икономии във времена когато Стария континент се нуждае от мащабна програма за реконструкция, подобна на плана Маршал от средата на миналия век.

Засегната несъмнено бе и болната тема Гърция в контекста на последните сигнали, че Атина може би ще има нужда от трета спасителна програма. Притисната в ъгъла, Меркел бе принудена да признае, че един нов пакет от помощи "може и да бъде необходим", макар че никой не знае как точно ще се развият нещата със средиземноморската страна.

Истината е, че към момента политическото бъдеще на първата по сила икономика в еврозоната изглежда предначертано. Оглавяваната от Меркел коалиция между ХДС и ХСС продължава да се радва на непоклатимата подкрепа на 39% от анкетираните от популярното издание Frankfurter Allgemeine Zeitung. Далеч назад се намират социалистите на Щайнбрюк с 23%, следвани от приближената им Зелена партия, която събира 11% от гласовете.

Притеснение за Меркел създават перспективите пред най-малкия коалиционен събрат – ССД, чиято подкрепа се колебае около 5-процентната бариера, необходима за попадане в Бундестага. Последните проучвания вкарват на негово място крайнолявата Die Linke, събираща 8% от общия вот.

Все пак въпреки непоклатимата позиция на Ангела Меркел Щайнбрюк доказа, че може да бъде не само фиктивен опонент, но и реален кандидат за канцлерското място. Място, от което зависи не само бъдещето на 80-милионна Германия, но и това на целия Европейски съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
"...не саммо Германия, а и цяла Европа ще има сериозни проблеми. "____________________________________________________________________Проблеми в смисъл, че еврото може да стане малко по-слабо спрямо конкурентните си валути и по този начин продукцията в ЕЗ да спечели пазар, в такъв смисъл ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
eldred
преди 10 години
Ако се стигне до тройна коалиция между социалистите, зелените и комунистите не саммо Германия, а и цяла Европа ще има сериозни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 10 години
Бедни и богати винаги е имало и никой не се е справил с това - дори при комунизма е имало "по-равни" от равните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още