IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на визия у Меркел е ахилесовата пета на Европа

Еврото се провали и Южна Европа плати огромна цена за запазването на общата валута, смята главният изпълнителен директор на датската банка Saxo

13:25 | 22.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Има ли нужда Ангела Меркел от помощ при оформянето на визията си за еврозоната? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Има ли нужда Ангела Меркел от помощ при оформянето на визията си за еврозоната? Снимка: Ройтерс

Липсата на визия у германския канцлер Ангела Меркел е ахилесовата пета на Европа, смята главният изпълнителен директор на датската банка Saxo Ланс Кристенсен, цитиран от CNBC.

“Политиката се насочва по-скоро към разрешаване на ежедневните проблеми и към следване на социологическите проучвания за това какво са готови да толерират гласоподавателите, отколкото към поемане на лидерската роля и към принципна лична почтеност“, смята Кристенсен. „А, доколкото виждам, ахилесовата пета на Европа е германският канцлер, на практика лидерът на Европейския съюз, и нейната липса на визия за ЕС“, добави той месец преди изборите в Германия.

Меркел води със сериозна преднина в социологическите проучвания, като се очаква настоящата правителствена коалиция между нейния Християндемократически/Християнсоциален съюз и Свободната демократическа партия да спечели 47% от гласовете, докато само преди седмица резултатът бе 45%, сочи проучване на  Forsa, публикувано вчера в германското списание Stern.

„В такъв случай тя ще остане на практика лидер на ЕС и неговото бъдеще и това на страдащата му валута ще се определят от този бивш лабораторен химик“, твърди Кристенсен. Той смята, че Меркел все още не е представила нови идеи и възгледи при прилагането на следваните от нея политики.

Като най-голяма икономика в еврозоната Германия съдейства за спасителните пакети за Гърция, Португалия, Ирландия и Кипър, както и за рекапитализирането на испанските банки. Макар че Меркел подкрепи непопулярни мерки на строги икономии за Южна Европа, тя блокира опитите за съвместно емитиране на дълг на държавите-членки на еврозоната.

Според Кристенсен еврото се е провалило и Южна Европа е платила „огромна цена“ за запазването на общата валута. „За еврозоната това е нещо много лошо и макар че са налице случайни, мимолетни признаци на оптимизъм, в дългосрочен план това не е устойчив проект и нещо ще трябва да бъде променено. Ако погледнете икономическите фундаменти, ясно е, че то разрушава еврозоната и определено е пагубно за много държави-членки“, категоричен е той.

Според Никълъс Спиро от Spiro Sovereign Strategy не е вероятно политиката на Германия по отношение на партньорите ѝ от еврозоната да се промени след изборите.

„Не е направено достатъчно за гарантиране на членството на Гърция в европейския валутен съюз“, убеден е Спиро, след като вчера Меркел отхвърли варианта за нова спасителна помощ за Гърция преди средата на 2014 г. Ден по-рано германският министър на финансите Волфганг Шойбле призна за пръв път, че балканската държава ще се нуждае от трета спасителна програма.

„В определен момент Гърция ще има нужда от допълнително облекчаване на дълговото бреме. Проблемът е, че Германия иска Гърция само да работи на празен ход и не е подготвена да отпише кредитите, отпуснати като спасителна помощ“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Не може всеки да чака на гърба на Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още