IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ поиска от Германия да очертае визия за еврозоната

Ясното изразяване на обща визия за по-тясна интеграция ще бъде решаващо за очакванията на домакинствата, бизнеса и пазарите

15:40 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ поиска от Германия да очертае визия за еврозоната

Международният валутен фонд (МВФ) призова Германия да изиграе нещо повече от водещата роля в еврозоната – да очертае визия за европейския паричен съюз, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

„Германия игае водеща роля при разработването на политиките и подготовката на архитектурата на европейския паричен съюз“, коментира ръководителят на мисията на фонда в първата европейска икономика Субир Лал.

Според фонда "ясното изразяване на обща визия за по-тясната икономическа и финансова интеграция в еврозоната ще бъде решаващо за очакванията на домакинствата, бизнеса и финансовите пазари“.

Намаляването на несигурността около политиките в региона биха помогнали не само на еврозоната, но и на Германия, тъй като бизнесът в момента е с нагласа да изчака, за да види развоя на събитията, допълват от институцията.

МВФ призовава също така най-голямата европейска икономика да избегне ненужната фискална консолидация, като прогнозира, че заради отслабената икономическа активност растежът й тази година ще бъде само 0,3%.

Според фонда приоритетите на Германия трябва да включват подсилване на банковата система и устойчива финансова реформа – както на национално, така и на регионално ниво.

Призивът на МВФ към Германия идва в сюблимен момент – в навечерието на изборите, от които се очаква победител да излезе сегашният канцлер Ангела Меркел. Точно по политически причини Меркел в момента избягва противоречивите дебати, включително за основаването на единния банков съюз и евентуалното ново опрощаване на гръцки дълг.

Меркел предизвика гневна реакция у европейските й партньори с начина, по който взима решения, и фокусът й върху фискалната консолидация и мерките за икономии. От това се опитва да се възползва основният й опонент – Пеер Щайнбрюк, според който тя е дистанцирана от европейския проект, тъй като е от Източна Германия.

Коментарите на Щайнбрюк обаче претърпяха критики от други политици. Критиците му го обвиняват, че упреква хората, живели в комунистическите режими, че не са съпричастни към европейската идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още