IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Германия и перспективите пред икономиката на ЕС

За германската политика и демокрацията е добре да има постоянен дебат между десницата и левицата

13:46 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Изборите в Германия и перспективите пред икономиката на ЕС

В събота лидерът на германските социалдемократи Пеер Щайнбрюк се появи в центъра на Берлин на тържество по случай 150-годишнина от основаването на неговата партия. Той прекъсна церемонията, за да каже няколко думи, при което обвини Ангела Меркел, че не ръководи успешно страната.

Междувременно германският канцлер даде телевизионно интервю, основното послание в което бе насочено към националните проблеми. Тя изключи възможността за съставяне на широка коалиция между двете основни партии - нейната и главната опозиционна партия на Щайнбрюк, предава Bulgaria On Air, позовавайки се на Bloomberg.

Досега сондажите винаги сочеха широката коалиция като най-вероятен резултат от изборите. Публикувано през уикенда изследване показа, че Меркел би могла да поднови сегашната коалиция. Нейното послание към социалдемократите беше ако искат тя да остане канцлер, да гласуват за нейната партия.

„Сондажите все по-често показват, че германците, които традиционно избягват рисковете, биха подкрепили правителство на широката коалиция. И затова нейното послание беше толкова важно. Затова и Щайнбрюк провежда кампанията си заедно с Меркел тази седмица. Той се надява да получи някаква искра от нея, която да съживи социалдемократите. През 2005 г. той загуби изборите само с 1%“, заяви анализаторът в Bloomberg Алън Крофърд.

„Ако Меркел и нейната десноцентристка коалиция бъде преизбрана, в областта на икономиката за Германия, данъците се очаква по-скоро леко да се увеличат, отколкото да паднат. Ако тя сформира левоценстристка коалиция, ставките леко ще се понижат“, заяви Кристиан Шулц, главен икономист в Berenberg Bank в Лондон.

„За Европа като цяло, ако има широка коалиция, това може да означава леко смекчаване на германската позиция. Това ще бъде добре, поне в близко бъдеще за перспективите за ръст.

За германската политика и демокрацията изобщо е добре да има постоянен дебат между десницата и левицата. Широката коалиция обикновено смекчава дебата, което не е добре за идеите“, допълни още експертът.

По думите му положителните данни за брутния вътрешен продукт, публикувани през миналата седмица, са оптимистичен знак за управлението на Меркел. „Данните определено помагат, дори повече, отколкото германците може да си представят. Те никога не са имали впечатлението, че икономиката на страната е била в криза или дори да се забавя. Европейските данни помогнаха дори още повече, защото показаха, че спасителната стратегия работи. Меркел е смятана за архитект на върналата се към ръст Европа“, посочи анализаторът.

„Цялата криза бе здравословно събитие в известен смисъл. Едва с помощта на кризата стана възможно да се убедят правителствата да изминат трудния път на съкращаване на разходите, на повишаване на данъците и на структурни реформи, особено на пазара на труда. Кризата показва също, че Европа се учи. Европейската стратегия се смекчи, за да даде възможност за растеж, защото без него, очевидно не можем да се върнем към здрава, стабилна еврозона, каквато ни трябва в бъдеще. И на Германия това също й е нужно“, коментира още Кристиан Шулц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още