IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнбрюк: Консолидиращата терапия на Меркел е грешният път

Като канцлер той вероятно би бил малко по-щедър към кризисните страни

08:43 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Щайнбрюк: Имаме нужда от икономически стимул, може да го наречете &bdquo;план Маршал B&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Щайнбрюк: Имаме нужда от икономически стимул, може да го наречете „план Маршал B“. Снимка: Ройтерс

Съперникът на германския канцлер Ангела Меркел в парламентарния вот през есента, социалдемократът Пеер Щайнбрюк, разкритикува остро кризисната политика на Меркел, като същевременно се изказа ясно срещу ново подстригване на дълга за Гърция.

"Нейната терапия е консолидиране, сливане, консолидиране“, заяви Щайнбрюк в интервю за германското издание на Wall Street Journal. "Но това не е начинът за възстановяване на тези страни".

Като канцлер той вероятно ще бъде малко по-щедър към кризисните страни, сигнализира бившият финансов министър. Щайнбрюк се изказа в подкрепа на идеята да се даде на държавите повече време за укрепването на бюджетите им, както и да се подкрепят със стимулиращи растежа мерки.

"Имаме нужда от икономически стимул, може да го наречете „план Маршал B“, особено по отношение на безработицата сред младите хора", заяви той. Парите за тези допълнителни мерки биха могли да дойдат от съществуващите фондове на ЕС или от данъка върху финансовите трансакции.

Критиците обаче казват, че ако на страните с проблеми се даде повече време, то това само ще забави темпа на така необходимите мерки за реформи. Към тях спада и ограничаването на огромната бюрокрация.

Освен това идеята на Щайнбрюк може да срещне съпротива при изпълнението си: застъпниците на политиката за строги икономии на Меркел, като Австрия и Финландия, могат да се противопоставят на подобна стъпка.

И в момента ЕС предоставя общо 49 милиарда евро от фондове за своите по-бедни държави-членки и региони. Въпреки това Гърция и други страни изглежда не са в състояние да намерят нови проекти, които да отговарят на условията за усвояване на останалите свободни средства.

В интервюто Щайнбрюк се изказва "много скептично" за ново подстригване на дълга на Гърция, въпреки че някои икономисти твърдят, че страната страда от устойчивия дълг. Но проблемът според Щайнбрюк е, че опрощаването на дълг може да доведе до загуби за европейските данъкоплатци и да възпре частните инвеститори да заемат пари на Гърция в бъдеще.

Щайнбрюк призова Европейката комисия и европейските държавни и правителствени ръководители да направят много повече, за да се справят с възстановяването на равновесието на младежката безработица. Планираните за целта 6 милиарда евро за две години не били достатъчни. Необходими са по-скоро "20-25 млрд. евро“. Щайнбрюк се изказа също така и в подкрепа на субсидии за доплащане на заплати като най-бързодействащ ресурс, защото двуичната система за професионално обучение по германския модел, която се счита за една от най-добрите в Европа, не може да бъде въведена за една нощ.

Същевременно политикът похвали Европейската централна банка за мерките, които предприема.

"ЕЦБ се превърна в един вид дубльор на актьорите, тъй като лидерите не бяха готови или не бяха в състояние да разширят управлението на кризи отвъд въпроса за дейноста извън рамките на обикновените спестявания - до голяма степен под германското влияние“, критикува Щайнбрюк. В този смисъл Драги с изказването си за програмите за купуване на облигации през есента на миналата година, е дало импулс на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още