fallback

НАП: Данък „уикенд“ няма да се отлага с година

Очакваните приходи от този данък за хазната ще са поне 100 млн. лева, коментира Росен Бъчваров

14:44 | 12.02.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Постигнат e консенсус с бизнеса за прилагането на данък „уикенд“. Прилагането му няма да бъде отложено с една година. Това коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние продължаваме да очакваме компаниите да разпределят съотношението лично и служебно ползване по отношение на тези активи и да начислят и внесат данък за личното ползване“, заяви Бъчваров.

Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от този данък за хазната ще възлязат на минимум 100 млн. лева.

На срещата в Министерство на финансите вчера е взето решение да се предприемат две съществени мерки – да се поиска дерогация от Европейската комисия, така че поне по отношение на превозните средства да бъде законово фиксиран по-малък размер на данъчния кредит, и още в близките седмици или месеци да се приеме законодателство, с което да се урегулира по един по-прост нормативен начин облагането на непаричния доход на физическите лица, посочи той. 

Целта на НАП не е да следи разпечатки на мобилни телефони и да изчислява кои са служебни и кои лични разговори, коментира Бъчваров. Целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания сам.

Приходната агенция няма да се занимава с контролни мерки по отношение на движими вещи и в случаите, в които ревизията или проверката ще струва далеч повече отколкото потенциалния приход, посочи още той. Крайно неприемливо е обаче една фирма да има по 7-8 автомобила и недвижими имоти, които не са използвани за бизнес нужди. Около 400 милиона лева през 2014 година е стойността на покупката на леки автомобили, купени от фирми, информира Бъчваров и посочи, че тази практика трябва да спре.

Ще има допълнителни инструкции и гаранции, че никаква форма на данъчен произвол, което притеснява бизнеса, няма да се случи, гарантира Бъчваров.

Очаква се до края на годината да има уредба, която казва, че когато юридическо лице купува автомобил, ще ползва като данъчен кредит 50% от ДДС, обясни Бъчваров, като уточни че предстоят анализи как точно ще се случи. Промяната ще възстанови справедливостта, коментира той и допълни, че това е справедлив данък за милиони европейци, а „това, че за нас се е превърнало като част от манталитета да искаме фактура за всеки личен разход, е по-скоро аномалия“.

Бившият премиер Пламен Орешарски също коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria данък „уикенд“. Според него данък „уикенд“ е дребен въпрос и не това е големият проблем на фиска. Той не може да се счита за удар срещу бизнеса, но събираемостта му ще е трудна и фискалният ефект ще е незначителен, посочи Орешарски.

Още от видеото вижте в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още