fallback

Хърсев: Наличието на симптоми не означава, че има картел на горивата

Усложнената ситуация на пазара помага на търговците да поддържат високи цени, смята експертът

12:14 | 15.03.16 г. 13

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сякаш предварително е направила извода, че на пазара на горива има картел. Наличието на симптоми обаче не означава задължително, че има договорка между участниците на пазара. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria финансистът Емил Хърсев.

Той поясни, че за да има картел първо трябва да има споразумение между участниците на пазара, на второ място – то трябва да ограничава конкуренцията, тоест срещу тези, които не участват в споразумението, и да доведе до общи действия.

„Ако само се договорят участниците на пазара за нещо, но не могат да го изпълнят, то картелното споразумение е недействително, тъй като не води до резултат“, заяви Хърсев.

Според него високите и сходните цени на горивата се дължат на лошата уредба на пазара, която не позволява внос на горива на конкурентни цени. „Това са изключително трудния режим за вноса на горива в България и изключително завишените изисквания към местата за съхранение“, посочи Хърсев.

Експертът коментира и започналото вече поскъпване на горивата на пазара на дребно у нас, следвайки динамиката на международните пазари. Естественото поведение на търговците на всички пазари е много по-бързо да реагират при движение на цените нагоре, когато има фундаментални фактори, и по-бавно да се адаптират към намаляване, посочи още експертът.

Какво коментира Емил Хърсев за пазара на горивата и данъчните складове у нас можете да видите във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още