IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: В България е най-силно икономическото влияние върху съдебната система

Независимост и безпристрастност са двете страни на монетата, заяви бившият министър на правосъдието

12:26 | 22.04.16 г.
Златанова: В България е най-силно икономическото влияние върху съдебната система

В България има най-голямо икономическо влияние върху съдебната система, според статистика на ЕК. Това каза през Bloomberg TV Bulgaria Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Тя поясни, че всяка година Комисията прави статистика за независимост на съдебните системи в ЕС. България се нарежда на предпоследно място по показател "независимост".

Изумително е, че в 21-ви век намалява независимостта и безпристрастността на съдебните системи в цяла Европа, а и доверието в тях, коментира Зинаида Златанова. Тя допълни, че Съветът на Европа е съставил екшън план за независимост на съда и безпристрастност на закона.  

„Независимост и безпристрастност са двете страни на монетата. Обществото е длъжно да осигури на независимост на магистрата. А безпристрастността е нещо, кото трябва да даде самият магистрат – че ще се ръководи само и единствено от закона“, каза тя.

По повод идеята на премиера Бойко Борисов ЕК да осъществи мониторинг за съдебните системи на всички страни членки, а не само на България и Румъния, Златанова каза, че всъщност такъв механизъм има от 2009 г.

Съдебната реформа продължава, далеч сме от крайния резултат, заяви председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов. Той посочи, че правосъдното министерство работи по втора част от промените в Закона за съдебната власт.

Тези промени трябва да решат въпроса за конкурсите за повишаване и назначаване на магистрати, атестирането, дисциплинарното производство. Тези въпроси трябва да бъдат решени по нов начин, допълни Атанас Атанасов.

Вижте още във видеото:


Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още