fallback

Ив. Нейков: Изчерпани са инструментите, които влияят на политиката по доходите

Нужна е административна регулация, която да задължи работодателите да плащат повече за по-квалифициран труд, каза експертът

10:51 | 16.06.16 г. 7

Липсата на достатъчно инструменти, които да влияят на политиката на доходите от страна на държавата, вече започва осезаемо да се усеща и да пречи на развитието на пазара на труда. Това обясни Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Нейков инструментите, с които се влияе на политиката по доходите в момента - минималната работна заплата и минималният осигурителен доход, не постигат целта си.

Нейков посочи, че нещата могат да се променят чрез административна регулация, но тя трябва да е "разумна и нормална". По думите му тя би се изразила в един вид задължение на работодателя да заплаща повече за по-квалифициран труд. 

По думите на експерта у нас се получава омагьосан кръг в отношенията между работник и работодател. Работодателят твърди, че няма квалифицирани работници и затова плаща ниска заплата, а от друга страна работникът твърди, че за ниско възнаграждение не вижда смисъл да инвестира в допълнителна квалификация.

Усеща се болезнена липса на връзка между квалификацията и цената на труда, между знанията на човека и заплатата, която получава. Това бяло петно час по-скоро трябва да бъде запълнено“, съветва Нейков.

Експертът потвърди и трайната нова тенденция, която се очертава на трудовия пазар в България и в цяла Европа след кризата.

"Повечето компании вече произвеждат повече с по-малко работници и за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници. Не се сбъдна мечтата след кризата да се върнем в същата ситуация, както преди нея", коментира Нейков.

Още от разговора може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още