fallback

Бизнесът и синдикатите в задънена улица за минималните осигурителни доходи

Работодателите искат консенсусен модел за нарастването на минималната работна заплата, за да преговарят за осигурителните прагове

11:37 | 08.09.16 г. 2

Докато не се приеме консенсусен модел за нарастването на минималната работна заплата (МРЗ), преговори за минимални осигурителни доходи не може да бъдат водени. Това заяви Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по Bloomberg TV Bulgaria.

През последните години МРЗ се определя изцяло административно, което прави бизнес средата изключително непрогнозируема, допълни Чугунска. Тя поясни, че за бизнеса приемлив вариант е реалното обвързване на минималната заплата с пазара на труда, с икономическия ръст и производителността на труда. 

От друга страна Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” заяви, че механизмът за договаряне на МОД е пределно ясен и е базиран на преговори между работодатели и синдикати. Григорова отхвърли и определи като лъжа твърдението на бизнеса, че ръстът на производителността на труда е по-бавен от този на възнагражденията. Тя се позова на анализ на Министерството на финансите от март, според който ръстът на производителността на труда е 2,6%, а реалните разходи за единица труд са намалели с 1,1%.

По думите й бизнесът злоупотребява с термина производителност на труда и той се използва като оправдание за отказа от увеличаване на заплатите.

Григорова разкритикува сравнението на Васил Велев, направено вчера, че у нас имаме „африканска производителност на труда”, като посочи, че „когато сравняваш багерист с работещ с кирка и лопата, очевидно не можеш да очакваш еднаква производителност от двамата”.

Чугунска обаче представи други данни за производителността на труда и ръста на заплатите от Националния статистически институт, които показват обратното твърдение. Тя  застъпи позицията на работодателските организации, че няма смисъл да се преговаря, след като веднъж е зададено административно определено дъно. За нея синдикатите са постигнали целта си благодарение на държавната намеса.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още