fallback

Д. Димов: Ролята на предприемачеството в икономиката е централна

В САЩ до 80% от началните инвестиции в нови компании идват от държавни програми, коментира експертът

10:51 | 12.09.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ролята на предприемачеството в икономиката е централна и постепенно това се признава в икономическата теория. Това коментира в предаването Boom & Bust ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Димо Димов, професор по предприемачество и иновации в Университета в Бат, Великобритания.

Той ще бъде специален гост на новото издание на Club Investor, посветено на предприемачеството, на 27 септември в бизнесцентър Capital Fort в София.

Димов коментира, че задачата на предприемачите никак не е лесна, защото те създават нещо ново в система, в която все още няма място за него, и трябва да се преборят с много пречки – маркетингови, технологични, финансови, човешки ресурси и т.н.  

„За мен предприемачеството е като бягане с препятствия – трябва да се избяга едно голямо разстояние с много препятствия по пътя, които трябва да бъдат преодолявани последователно“, категоричен беше той. Според него при това положение или се стига до финала, или няма резултат от усилията на предприемача.

По отношение на взаимодействието между държавата и предприемачите Димов посочи, че в САЩ до 80% от началните инвестиции в нови компании идват от държавни програми, но ролята е "невидима".  Държавата подпомага частната инициатива с данъчни облекчения, подпомагане на иновационни проекти още в най-ранната фаза на тяхното разработване и пр.

„В много университети в САЩ, в които се учат технологии, има т.нар. офиси за трансфер на технологии, които могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. На първия етап се получават сто хиляди долара за проучвания дали в идеята има потенциал. Във втората фаза - 750 000 долара, за да излезе продуктът на пазара, а едва след като инвестицията стигне 1 милион долара, се работи за привличането на частен капитал“, разказа проф. Димов, като уточни, че в България този модел не би могъл да доведе до резултати веднага, защото тук има много други фактори.

Какво още коментира експертът можете да видите във видеото.

Клуб Investor "Дискусия за успешни предприемачи" ще се проведе на 27 септември от 16 часа в бизнес център Capital Fort в София.

Клуб Investor.bg се провежда с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Optimystica и Американски университет в България. Институционални партньор на Клуб Investor.bg са Елана Финансов Холдинг, Индустриален Холдинг България и Smartmoney.bg.

За актуална информация за предстоящата дискусия следете тук.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още