fallback

Мораториум от една година за разкриване на аптеки предлага съюзът на фармацевтите

Предложението е той да важи само за населени места, където вече има открити аптеки

10:50 | 05.10.16 г. 5

Българският фармацевтичен съюз (БФС) предлага работата на аптеките денонощно да се регулира със закон след приемането на национална аптечна карта. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

От съюза на фармацевтите предлагат и едногодишен мораториум след приемането на картата до определянето на методиката за функционирането й. Предложението е мораториумът да важи само за населени места, където вече има открити аптеки.

Скоро предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане новият проект на Закон за лекарствата в хуманната медицина, където ще се регламентира аптечната карта.

Аптеките са здравни заведения и хората очакват качествено обслужване, надеждни консултации и безотказни лекарства, а в същото време са оставени да работят в среда, изцяло повлияна от пазарните сили – безумна конкуренция, липса на всякаква регулация за откриване на аптеки, непрекъснат натиск и ерозия на цените на лекарствата, високо ДДС и други неблагоприятни фактори от чисто икономически и пазарен характер, каза той.

Проф. Гетов посочи, че от 4200 аптеки, които са регистрирани у нас, функционират реално между 3600 и 3800. Само 2100 от тях имат договор със Здравната каса, не повече от 20 аптеки приготвят лекарства, а денонощните аптеки по официални данни са едва около 10 в цялата страна.

В 17 областни града няма денонощни аптеки, каза още Гетов. И обясни, че оборотът не може да покрие заплатите на персонала.

По света въпросът с денонощно работещите аптеки е решен по различни начини, уточни Гетов и посочи, че най-често се въвежда допълнителна такса за нощна услуга като процент от стойността на покупката, може да е фиксирана сума или пък определени аптеки по график дават нощни дежурства. В България обаче за целта трябва да бъде осигурен персонал и то магистър-фармацевт, наред с това помещението трябва да е пригодено да работи при нощни условия, което изисква сериозни инвестиции.

България е на второ място в ЕС по брой аптеки на глава от населението - на 1 аптека се падат около 1900 жители. В Дания например съотношението е 15 000 души на една аптека. В същото време има 11 общини, където няма аптека, няма никакъв достъп до аптечна услуга, каза фармацевтът.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още