fallback

България се изолира от големите енергийни проекти в региона

Русия и Турция ще ускорят старта на проекта за газопровод „Турски поток“, според експерт

14:50 | 10.10.16 г. 9

България, която изглеждаше незаобиколима от гледна точка на осъществяването на енергийните проекти за доставка на енергоносители от големите производители, остава встрани от големите енергийни проекти.

Това коментира проф. Динко Динков от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира посещението на руския президент Владимир Путин в Турция по повод 23-ия енергиен конгрес, който се провежда от 9 октомври в Истанбул.

По думите му не бива да се подценява фактът, че срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган става именно в рамките на този конгрес. Събитието е знаково, че Турция е значима сила в енергийната сфера, смята експертът.

Динков очаква, че Русия и Турция ще ускорят старта на проекта за газопровод „Турски поток“. "Да не подценяваме и усилията на Турция да изгради своята първа ядрена централа, която се оценява на над 20 млрд. долара. Това също е значим проект от гледна точка на оформянето на енергийната ситуация в Черноморския регион и Европа", подчерта той.

Според Динков обтягането на отношенията между ЕС и Русия води до принизяване ролята на ЕС в международната политика. Той смята, че блокът поне засега не може да се утвърди като един от първостепенните фактори в световната система.

Вижте целия разговор с проф. Динко Динков във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още