fallback

Пазарът на горива е монополизиран, твърди експерт

Една солена глоба за компаниите ще бъде компенсирана от поскъпване на горивата, според Георги Господинов от Fuelo.net

10:25 | 12.10.16 г. 15

Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да обвини шест петролни компании в картел на горивата беше изненадващо, защото това, което наблюдаваме на пазара на дребно, не е точно картел, а по-скоро пазарът е монополизиран. Един играч определя правилата и всички останали го следват. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Господинов, създател на сайта Fuelo.net. 

Това не е първата проверка, която КЗК прави, а резултатите от първите две проверки бяха незадоволителни, коментира икономистът от ИПИ Калоян Стайков.

„За всички ни е ясно, че има някакъв проблем на този пазар, защото трудно може да се намери връзка между начина, по който се движат цените на петрола, и начина, по който се движат цените на горивата у нас. Има разминаване и по всичко личи, че има някакво вмешателство отвън. Дали Комисията ще го докаже, предстои да видим“, каза икономистът.

Калоян Стайков посочи, че компаниите може да бъдат глобени с до 10% от оборота за последната година, но това не означава по-ниски цени веднага.

Ако това се превърне в по-дългосрочна политика за подобряване на конкуренцията, бихме могли да видим в средносрочен план положителен ефект за пазара, допълни Калоян Стайков.

Георги Господинов смята, че една солена глоба за компаниите ще бъде компенсирана от поскъпване на горивата.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още