fallback

Осигурителните прагове растат административно в половината икономически дейности

АИКБ ще продължава да настоява за договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности

09:53 | 19.10.16 г. 4

Тази година минималните осигурителни прагове се увеличават административно при 45% от секторите заради увеличението на минималната работна заплата. Това става, въпреки че няма споразумение в нито една икономическа дейност от общо 85, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него административното определяне е недопустима намеса на пазара на труда, увеличава сивия сектор и препятства наемането на нискоквалифициран персонал. 

"В някои дейности съотношението между минималната и средната работна заплата достига 80% и така се слива нискоквалифициран със средноквалифициран труд", обясни Велев.

От АИКБ ще продължат да настояват за отпадането на механизма на минимални осигурителни доходи въобще, като посочват, че в никоя друга държава не съществуват.

Според Велев изминалите три месеца, откакто бизенсът заяви, че няма да преговаря за минимални прагове, са били изгубени, а можело да се използва времето за договаряне на взаимно приемлив механизъм за определяне на минималната работна заплата. Все още такива преговори не са започнали, каза Велев. По думите му заложеният ръст от 10 на сто на минималната работна заплата в средносрочната бюджетна прогноза е икономически необосновано на фона на скромния ръст на БВП.

АИКБ ще продължава да настоява за договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности.

По думите му вдигането на осигурителната вноска за пенсия с 1 пр.п. през следващата година е било договорено преди година от работодателите, синдикатите и правителството и затова не е изненадващо, въпреки че бизнесът не го подкрепя.

Още вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още