IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: Политическа криза у нас ще спре инвестиционните намерения

Проектобюджетът на Владислав Горанов може да бъде подкрепен и от БСП, и от другите основни политически сили, каза проф. Боян Дуранкев

21:52 | 14.11.16 г.
<p>
	<em><strong><span style="font-weight: normal">Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции </span></strong><strong><span lang="en-US"><span style="font-weight: normal">(</span></span></strong><strong><span style="font-weight: normal">БАИ</span></strong><strong><span lang="en-US"><span style="font-weight: normal">)</

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ)

Темпото в ръста на икономиката и инвестициите, което се натрупа през последните години, ще се запази до края на 2016 г., но ако предполагаемата политическа криза се задълбочи и удължи, това ще рефлектира много неблагоприятно на инвестиционните намерения към България. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Част от причините, поради които инвеститорите идват в България, са свързани с политическата стабилност и насърчителните финансови мерки. Нашата роля ще е по-усилено да го убеждаваме, че ще си изпълним обещанията“, коментира Стамен Янев.

По думите му при създалата се ситуация ще са необходими много повече разговори с инвеститорите, за да бъдат убедени, че ангажиментите ще бъдат изпълнени в срок. 

Най-уязвимите сектори са тези, в които най-много се инвестира в момента, а именно производство на части за големите автомобилни концерни, IT индустрия и аутсорсинг, посочи директорът на агенцията за инвестиции.

Според Янев достъпът до европейско финансиране също може да е застрашен след оставката на правителството.

Има няколко варианта за Бюджет 2017 до избора на нов парламент, коментира икономистът проф. Боян Дуранкев в предаването. Най-реалистичният вариант според него е това правителство да продължи работата си като служебно правителство „макар и прекроено по един или друг начин“.

Икономистът вижда като възможност проектобюджетът на Владислав Горанов да бъде подкрепен в пленарна зала и от БСП, и от другите основни политически сили и така да се работи нормално с програмите, които са заложени за 2017 г. Това е и най-добрият изход от създалата се ситуация, каза проф. Дуранкев.

Икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков също сподели за възможни различни сценарии по бъдещето на проекта за бюджет за 2017 година. Той не вижда проблем с план-сметката.

"Дори да бъде приет сегашният бюджет, следващото правителство би могло да го ревизира", посочи икономистът. Стайков напомни, че това не е прецедент и през 2013 и 2014 г. вече сме били свидетели на такива ходове. Основният риск за Стайков е, че при ново правителство изпълнителната власт може рязко да увеличи разходите, което би влошило фискалната позиция на страната.

По думите му големият проблем е, че бизнес средата ще си остане несигурна и дългоочакваните реформи по сектори няма да се случат.

С оглед оставката на правителството основните рискове пред бизнеса са свързани с политическата нестабилност, която може да се задържи дълъг период от време, коментира в предаването председателят на АИКБ Васил Велев. "Няма връзка между президентски и парламентарни избори. Не може след всеки избор да се правят нови избори и държавата да спира да работи", заяви още Велев.

Една политическа нестабилност ще се отрази задържащо на бизнеса и инвестициите, смята той.

Още от разговорите може да видите в Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още