fallback

Проблемът с намирането на подходящи кадри у нас ще се задълбочава

Потенциалът на по-възрастните служители е недооценен, каза Надя Василева

16:44 | 11.12.16 г. 25

Все повече работодатели в България все по-трудно ще намират подходящи кадри. Това коментира Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower Bulgaria, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

За 2016 г. 62% от работодателите посочват, че трудно намират необходимите им кадри, а Василева изрази очаквания догодина този процент да е по-висок.

Тя посочи още, че се наблюдава увеличение на заплатите от порядъка на 5-10% - както за по-ниско, така и за по-високо квалифицирани позиции. В производството пък се наблюдава ръст от 10-15% на годишна база. 

Образованието в България трябва да бъде насочено към краткосрочно преквалифициране на кадрите, привличането на повече жени в процеса, както и въвличане на малцинствените групи в трудовия пазар, препоръча експертът.

Много от работодателите инвестират в обучение на млади кадри, които често напускат. Ето защо те трябва да обърнат поглед към по-възрастното население, което е по-лоялно, по-дисциплинирано и голяма част от него е готова да учи нови неща. Там има голям потенциал.

Според нея, ако не се изготви целенасочена стратегия за внос на кадри от чужбина, това може да се окаже пагубно за икономиката.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още