fallback

Доплащането за здраве трябва да бъде узаконено според специалист

Близо 1 млрд. лева е недостигът на средства в здравната система

12:33 | 22.12.16 г. 6

Доплащането за здраве трябва да бъде узаконено, а това ще доведе и до по-нисък процент разходи от джоба за здраве. Това каза д-р Александър Заимов от Столичната колегия на Българския лекарски съюз в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Ако пациентът участва в съфинансирането на лечението, ще упражнява контрол върху разходите и ще изисква адекватно лечение на адекватна цена, смята той. Заимов уточни, че този механизъм работи в много държави, сред които Франция и Германия. 

По думите на специалиста здравеопазването е скъпа дейност и пациентът трябва да участва във финансирането. В момента много хора у нас живеят с идеята, че здравеопазването е безплатно, което по негово мнение е погрешна теза.

По думите му бюджетът на НЗОК трябва да бъде изваден от консолидирания бюджет на държавата. "Здравната каса трябва да бъде самостоятелна институция, която да представлява интересите на здравноосигурените лица, ползващи здравна помощ", подчерта той. Едва когата е извън структурата на финансовото аминистерство, касата може да бъде демонополизирана, коментира д-р Заимов.

По изчисления на Заимов близо 1 млрд. лева е недостигът на средства в здравната сфера.

Около 110 млн. лв. са неразплатените пари на болници и аптеки, като в тази сума не влиза неплатената надлимитна дейност. Около 50 млн. лева ще бъде дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Към средата на май НЗОК дължи на чужди болници 175 млн. лева, а над 500 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските лечебни заведения.

Д-р Заимов цитира още данни от проучване на НСИ, според което 10,7% от българите не получават навременно лечение или изобщо не получават такова поради липсата на пари. "12,6% нямат достъп до зъболекар, 9,6% от хората не си купуват предписаните лекарства", добави той. 

Още по темата вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още