IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доплащането за здраве трябва да бъде узаконено според специалист

Близо 1 млрд. лева е недостигът на средства в здравната система

12:33 | 22.12.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доплащането за здраве трябва да бъде узаконено, а това ще доведе и до по-нисък процент разходи от джоба за здраве. Това каза д-р Александър Заимов от Столичната колегия на Българския лекарски съюз в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Ако пациентът участва в съфинансирането на лечението, ще упражнява контрол върху разходите и ще изисква адекватно лечение на адекватна цена, смята той. Заимов уточни, че този механизъм работи в много държави, сред които Франция и Германия. 

По думите на специалиста здравеопазването е скъпа дейност и пациентът трябва да участва във финансирането. В момента много хора у нас живеят с идеята, че здравеопазването е безплатно, което по негово мнение е погрешна теза.

По думите му бюджетът на НЗОК трябва да бъде изваден от консолидирания бюджет на държавата. "Здравната каса трябва да бъде самостоятелна институция, която да представлява интересите на здравноосигурените лица, ползващи здравна помощ", подчерта той. Едва когата е извън структурата на финансовото аминистерство, касата може да бъде демонополизирана, коментира д-р Заимов.

По изчисления на Заимов близо 1 млрд. лева е недостигът на средства в здравната сфера.

Около 110 млн. лв. са неразплатените пари на болници и аптеки, като в тази сума не влиза неплатената надлимитна дейност. Около 50 млн. лева ще бъде дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Към средата на май НЗОК дължи на чужди болници 175 млн. лева, а над 500 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските лечебни заведения.

Д-р Заимов цитира още данни от проучване на НСИ, според което 10,7% от българите не получават навременно лечение или изобщо не получават такова поради липсата на пари. "12,6% нямат достъп до зъболекар, 9,6% от хората не си купуват предписаните лекарства", добави той. 

Още по темата вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Всъщност незапознатия си ти. Болницата прибира всички пари по пътеката по която са те приели. Част от тези пари се разпределят като добавки към оновната заплата, както на доктори, така и на сестри. Знам го защото имам поглед отвътре на системата. Затова отделенията вкарват пациенти като луди и ги минават по всякакви пътеки. Повярвай ми всички получават от тези пари. Проблема е, че самата система е замислена така, че да поощрява вкарването на хора в болница за да се получат пари от това, без значение, че пациента може и да не е за хоспитализиране. Доплащанията идва от "задължителната" такса за избор на екип (за която аз съм твърдо против). Както и за "консумативите". Платиш ли тея две неща, плащаш си и по 5 лв на легло/ден и реално тея пари от НЗОК отиват само за печалба и заплати на болницата... а да и някое друго обезболяващо след операцията. А лекарите много добре знаят колко струва пътеката по която те прекарват. Ако някой твърди друго, той е или последна дупка на кавала или те лъж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Пишеш без да си запознат с темата - един от многото проблеми е, че този който ти върши реално работота ( лекар, сестра, санитар и т.н.в болница) не получава от твоята здр.осигуровка, а е на заплата, която не е свързана пряко с извършената услуга и парите се преразпределят от НЗОК чрез дирекрора на болницата,т.е. нито лекаря, нито болният знаят колко струва труда, а цените на КП (кл.пътеки) са финансово необосновани, без вкл.труд и амортизация и най- често са лобистки. При доболничната помощ проблемите са други - лимити, свръхбюрокрация и т.н. И това е само част от недомислиците, подтикващи към корупция и документни измами. Фармацевт.сектор и търговете са друга голяма тема. НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ ЩЕ ИМА ЕФЕКТИВНА ЗДРАВНА РЕФОРМА ( през моя живот).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
senzor
преди 7 години
"В момента много хора у нас живеят с идеята, че здравеопазването е безплатно, което по негово мнение е погрешна теза." Всъщност тези хора са си платили здравните вноски и само лекарите живеят с идеята че лекуват безплатно ако пациента не извади пари от джоба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ей тва, како сийке, е най-гоуемата смешка ПИСАНА НЕКОГА!Начи, правиме нзок със вноски, за да може Дянков да открадне от нея 1.6 милиарда с един клик, продължаваме да наливама вноски, дса има там, да си харчат управлеващите...... А ПАЗИЕНТЕС ТРЕБВА ДА СИ ДОПЛАЩАТ ОЩЕ 100% ОТ ЛЕЧЕНИЕТО.ОТ УТРЕ СЪМ ЛЕКАР. ЛЕКУВАМ БЕЗПЛАТНО СЪС 7.62.тука сме по-зле и от алепо, казвам ви.......там поне има екшън и живец. А тука некув мушеник ти се изправя и казва, че требав да ни краднат законон по 10 пъти и нема кой да се разгневи, да го застреля кат куче на учицата. тотално мучене и аратиа от биомасата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Доплащането за здраве трябва да бъде узаконено..." , сиреч да се узакони още един път рекетът наречен цинично "здравеопазване " !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още