fallback

Преразглеждане на договора за свободно движение на лекарства в ЕС предлага експерт

Трябва да се забрани реекспортът на медикаменти, каза Антон Вълев от Националната аптечна камара

11:32 | 04.01.17 г. 4

Да се преразгледа споразумението за свободно движение на лекарствата в ЕС. Това предложи Антон Вълев от Националната аптечна камара в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му така медикаментите на малки пазари като този в България ще са на ниска цена и по-достъпни. Друга необходима мярка на фармацевтичния пазар според него е абсолютно да се забрани реекспортът.

Експертът препоръчва също преминаване към генерично предписване, за да може пациентът да избира сам в аптеката с помощта на фармацевт препаратите, с които да се лекува. 

На трето място България продължава да е една от страните с най-висок ДДС върху лекарствата и затова следва да се намали ставката, каза Вълев.

Той коментира и решението на правителството да отмени наредбата за тавана за доплащане на лекарства. Според Вълев идеята за ценови коридор не е лоша, но трябва да се приложи при друга схема на национална регулация, тъй като сега разликата ще трябва да се поеме от аптеките и търговците на едро.

Централизираният търг за лекарства в болниците винаги води до понижаване на цените, но е по-тромав, коментира още Вълев относно блокиралия на този етап електронен търг. Според него такъв тип договори следва да са изключително подробни, описващи в детайли различни казуси по доставката на медикаментите, а към момента в България такива договори не се сключват.

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още