fallback

За експеримента с безусловния базов доход във Финландия от първа ръка

Марюка Турунен, директор на правния отдел във финландския Институт за социална сигурност (Kela), коментира темата в предаването Invest/Or

14:52 | 09.01.17 г. 8

Във финландската система за социална сигурност има капани, които може да се поправят чрез експеримента с безусловния базов доход.

"Проблемът в нашата система е, че когато получаваш помощи за безработица, понякога няма смисъл да започваш работа на непълен работен ден, защото всъщност ще получаваш по-малко пари, отколкото когато си напълно безработен".

Това каза Марюка Турунен, директор на правния отдел във финландския Институт за социална сигурност (Kela) в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Oт 1 януари институтът започна експеримент с безусловен базов доход, който ще продължи 2 години. В него участват 2000 души, случайно избрани от цялата страна, които нямат избор дали да участват или не.

„Основната цел е да се дадат тези 560 евро на тези хора без никакви условия. Те няма нужда да правят каквото и да е. Но се надяваме, че това ще доведе до това те да опитат да станат самонаети, да започнат бизнес или работа – на пълен или непълен работен ден – и да се активизират“, посочва Турунен.

„Освен това искаме да получим информация за това как да развием и подновим нашата социална система, тъй като Институтът предлага около 40 вида различни помощи. Това е прекалено много. Искаме да хармонизираме нашата социална система и да понижим бюрокрацията около помощите и процесите покрай тях“, обяснява тя.

След приключването на експеримента институтът ще направи анализ, а преди това паралелно ще събира всякаква възможна информация от регистрите си, от данъчните служби, от бюрата по труда.

Целия разговор вижте във втората част на предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още