fallback

Георги Вулджев: Най-после има сигнали за инфлация

Миналата година се оказва добра за промишления сектор, особено във втората ѝ половина се забелязва сериозен подем, твърди икономистът

08:19 | 20.02.17 г. 6

Най-накрая виждаме дългоочакваната от много хора инфлация. Това каза икономистът Георги Вулджев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него важен индикатор, който трябва да бъде разглеждан заедно с ценовите индекси, е кредитирането. Забелязва се, че в края на годината има ръст при раздаването на банкови заеми и това съвсем логично води и до повишаване на цените, обясни икономистът. 

"През последните седмици излязоха последните данни за 2016 г. и на база на тях се открояват някои много ясни тенденции. Миналата година се оказва добра за промишления сектор, особено във втората ѝ половина се забелязва сериозен подем.

За декември индексът на промишленото производство дори расте с рекордни темпове - близо 7%, което е най-високото темпо от май 2014 г. насам. Това подобрение се дължи основно на ускорение в ръста на производство в преработващата промишленост, която расте с близо 10%. Това пък се дължи на завишено търсене от външния пазар. Същевременно и вътрешния пазар също се характеризира със сериозна динамика", обясни още Вулджев. 

Какви са прогнозите на анализатора за различните сектори на икономиката вижте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още