fallback

За българските производители СЕТА е възможност, смята анализатор

Можем да изнасяме сирене в Канада заради увеличението на безмитната квота, посочи Стилиян Гребеничарски от InteliAgrо

18:07 | 24.02.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На външния пазар се пробива с качество и постоянство. Това, което липсва на българските производители, са обеми, постоянни партиди с постоянно качество, актуални сортове при плодовете и зеленчуците. Българският пазар е сравнително ограничен, с ниска платежоспособност и ако искат нашите производители, особено в интензивните направления, да се развиват и да печелят добре, трябва да погледнат непременно навън.

Така видя възможностите на търговското споразумение CETA върху земеделието в България анализаторът в InteliAgro Стилиян Гребеничарски.

В предаването Бизнес старт Bloomberg TV Bulgaria той напомни, че нашата страна има конкурентно предимство с етеричните масла.

„Разглеждайки по сектори, имаме ниши, които намират и досега пазар в Канада, и те могат да получат тласък за развитие и това са някои качествени бизнеси. Вероятно това е въпрос на активност“, смята Гребеничарски.

Анализаторът в InteliAgro прогнозира, че над 95% от митата ще отпаднат най-вероятно тази година, а Канада е един голям и платежоспособен пазар“.

Той разсея страховете, че България ще бъде залята с канадско месо.

„Истината е, че през последните седем години няма и един килограм внос на канадско месо в България“, категоричен е анализаторът. Той обясни, че по това направление СЕТА няма да направи съществени промени.

„Пилешкото и пуешкото месо остават извън споразумението, а за свинското и говеждото се въвеждат безмитни квоти в следващите шест години, но дори след тези шест години те ще достигнат такива обеми, които са под 1% от общото потребление в Европа. Само за сравнение – квотата за свинско месо за целия ЕС ще е 75 хиляди тона, а само България внася над 100 хиляди тона годишно“, твърди той.

По думите му от Канада внасяме скариди – над 70% от вноса, както и известно количество леща.

Какво коментира анализаторът за възможностите пред българския износ към Канада, вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още