fallback

Проф. Бърнстийн: Започваме да разхлабваме регулациите в икономиката на САЩ

Преходът от смесена икономика към реалния капитализъм с по-малко финансови стимули ще отнеме страшно много време, прогнозира преподавателят по философия в Marist College

16:10 | 13.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Има нужда от философия на просвещението, която да ни насочи към разума, личностните права и да ограничи властта на правителството. Практическият ход, който трябва да се предприеме – преходът от смесена икономика към реалния капитализъм с по-малко финансови стимули, ще отнеме страшно много време. На нас ни трябваха почти сто години, за да се забъркаме в това и ще ни трябват десетилетия, за да  се измъкнем. Мисля, че постепенно започваме да разхлабваме регулациите в икономиката в САЩ.

Така отговори на въпроса може ли смесената икономика с елементи на социализъм в социалната държава да премине към чист капитализъм Андрю Бърнстийн, преподавател по философия в Marist College, в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че това са принципи, върху които е основана Америка.

„Трябва да премахнем „азбучните агенции“, да защитаваме правата на гражданите чрез правната система. Ако бизнесмени нарушават правата на отделните личности, тогава се осланяте на върховенството на закона и започвата дела срещу тях. Освен това правителството не играе роля в  икономиката – трябва да я дерегулира и да остави бизнесът да произвежда, препоръча философът. – Малко по-малко започвате да изтласквате социалната държава и като цяло да зачитате правата на отделния човек.“

Проф. Бърнстийн е на мнение, че САЩ бавно се носят към етатизма.

"Това е система, в която вашият живот принадлежи на правителството и държавата", обясни той.

По думите му в момента САЩ са смесена икономика с елементи на социализъм и социална държава, което я прави подобна на скандинавските страни.

"Швеция, САЩ и други подобни държави имат смесени икономики. Има елементи на индивидуални права, има и елементи на етатизъм, посочи проф. Бърнстийн. "Тръмп представлява нещо различно в сравнение с полусоциалистите от демократичната партия. Това е нещо като неонациолистическа форма на етатизъм. Мисля, че Тръмп е много противоречив случай. Той определено е по-малко социалист от демократите като Хилъри Клинтън, Барак Обама, Чък Шумър, Джо Байдън или други демократи, като той е по-скоро националистичен тип.“

Като пример за тази своя констатация той посочи миграционната политика на американския президент.

„Свободните държави стават все по-малко свободни и правят все по-трудно честните емигранти да отидат да живеят там. Добрата политика трябва да отваря границите за имигрантите, като, разбира се, се правят проверки и не се допускат криминално проявени джихадисти. Това е скъпо, но продуктивността на имигрантите неимоверно надвишава разходите по подобни проверки. От интерес на свободните държави е да позволят на честните хора да живеят там", коментира политиката на Доналд Тръмп проф. Бърнстийн, като отбеляза, че стената с Мексико определено не е добра идея.

Според него Силициевата долина е добър пример за това как много от компаниите там са основани от емигранти.

„Богатството са стоки и услуги, а парите са средство, което улеснява техния обмен", смята той.

Като пример той даде Бил Гейтс, чиято операционна система Windows се ползва от целия свят и така той създава несметно богатство.

"Просперитетът е ценност, а не равенството”, коментира още проф. Бърнстийн по повод на обвиненията, че капитализмът е виновен за неравенството в обществото.

„Много е странно - пред моята аудитория в благоевградския университет мога да кажа неща, които не бих могъл да кажа в САЩ, защото ще ме уволнят. Политическата коректност задушава свободата на словото в американските кампуси“, разкри още проф. Бърнстийн.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още