IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Кацанис: Чисто технически няма проблем България да влезе в еврозоната

Само Германия има резервен план в случай на влошаване на обстановката в ЕС, според финансиста

10:30 | 05.05.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomebrg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomebrg TV Bulgaria

От техническа гледна точка няма никакъв проблем България да влезе в еврозоната. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът д-р Христос Кацанис, който е сред основателите на Гръцкия бизнес съвет в България и бивш негов председател.

„Повечето критерии може би с малко усилия ще бъдат изпълнени. Но не става въпрос само за технически стъпки. Има и икономически и политически фактори, които трябва да бъдат взети предвид и то не само в България, а и в целия Европейски съюз (ЕС) и цялата еврозона“, каза експертът.

Той е категоричен, че трябва да се има предвид сложната ситуация, в която се намира страната ни и общността. „Преди няколко месеца лидерите на страните членки заговориха за Европа на две скорости, което не е изненада, защото Европа не може да бъде разглеждана по друг начин. Страните, които членуват в Съюза, са коренно различни с изключително различни икономики“, обясни още Кацанис.

По думите му е изключително важно България да има предвид тези факти, когато взима окончателното си решение за присъединяване към валутния механизъм.

„Тук основния въпрос по-скоро не е дали, а кога, защото истината е, че никой не знае какво ще се случи с ЕС и еврозоната след 2-3 години“, добави финансистът.

Той изрази притеснението си, че освен Германия вероятно никоя друга страна няма резервен план, ако обстановката се влоши.

Вижте целия разговор с Христос Кацанис във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Моля те, измисли нещо по-умно. Никога до сега в историята ни не е имало случай когато 85% от българите да искат или да не искат нещо това да е било пречка за каквото и да било. Второ - това въобще не е вярно. И трето - в тази статия, както и във всички предишни се говори за СРЕМЕЖА на България за присъединяване на България към еврозоната, а не за обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Единственото - пак казвам - донякъде - логично обяснение за ограниченията в използването на еврото е, че вероятно чиновниците от Брюксел или където са там искат да представят влизането ни в еврозоната като нещо, което ние МНОГО СИЛНО ЖЕЛАЕМ. И да идглежда, че ние самички и по наше собствено желание сме се набутали в зоната, а не, че еврото ни е било НАЛОЖЕНО отвън. Друго, различно от това обяснение нямам и не мога да измисля. Освен това, че когато утре нещата се сбръчкат то ние да не можем да им кажем - вие сте виновни с вашето евро, защото тогава те биха ни отвърнали - ама нали ВИЕ САМИ го пожелахте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Напротив съществува поне 1 непреодолима пречка за влизане в еврозоната и тя е, че 85% от българското народонаселение си иска лева и не иска еврото. Огромна грешка би било ако се позволи на шепа олигарски и куклите им на конци в МС да ни вкарат в тази черна дупка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Много съм мислил върху тотално неадекватното поведение на европейските финансови институции и никога не съм могъл да намеря някакво поне що-годе смислено обяснение и тълкувание за това повече от странно поведение. Погледнато чисто теоретически то те би трябвало страшно много да се РАДВАТ, ако ние или който и да било реши да се откаже от националната си валута и вместо нея започне да използва еврото. Още повече, че то така или иначе се използва и сега и употребата му не е ЗАБРАНЕНА. Погледнато чисто формално ние дори нямаме нужда от специално разрешение за да преминем изцяло на евро. И след като така или иначе го използваме никой не може да ни каже до каква степен трябва да го използваме. Което се отнася и за всички останали валути, които се използват по целия свят. Никой и по никакъв начин не ограничава употребата им. Нещо повече - ако ние влезем в еврозоната това още повече ще увеличи ЗАВИСИМОСТТА ни от ЕС. Но когато чиновниците решат нещо очевидно не трябва да търсим логика или разум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Ама какво означава изразът "технически проблем"?!? Всеки, който създава някаква валута я създава с ЖЕЛАНИЕТО да я използват колкото е възможно ПОВЕЧЕ хора и никой не създава валута с желанието да не я използва никой. И колкото повече хора използват съответната валута - толкова по-добре. Много държави в света използват валути, които не са техните национални. Никога не съм можел да разбера ограниченията, които се поставят при използването на еврото. Доларът нали за това е долар и световна резервна валута - защото го използват МНОГО хора. Нещо повече - в много случаи използването на долара е З А Д Ъ Л Ж И Т Е Л Н О !!!! когато става дума за търговията с някои стоки като петрол и кафе. И сме ПРИНУДЕНИ да го използваме, колкото и да не ни се иска. Това влияе само положително върху долара. Само еврото е по-бамбашка валута, за използването на която са поставени ОГРАНИЧЕНИЯ. Защо? Това със сигурност намалява популярността на тази валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още