IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благой Рагин: Българският туризъм работи с една трета от възможностите си

Ако бъдат използвани правилни маркетингови и ценови стратегии, приходите в сектора може да се удвоят за 4-5 години, твърди експертът

17:31 | 15.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че се очаква 2017 г. да е рекордна за българския туризъм, в момента той работи с една трета от възможностите си. Това коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него ако бъдат използвани правилни маркетингови и ценови стратегии, приходите в сектора може да се удвоят за 4-5 години. По думите му трябва да се развиват активно всички дейности, включително спа и културен туризъм, както и да се види потенциала в зимния туризъм. 

Според него, ако малко се „натоварят нещата“ и се положат усилия в правилната посока, България би могла да удвои приходите си от туризъм.

Той даде за пример Хърватия, където населението е около 4,2 млн. души, но годишните обороти в сектора надхвърлят 10 млрд. евро. 

Рагин каза още, че България е неконкурентна в битката за внос на кадри от чужбина заради бюрократичните спънки. „Ние все още не умеем да ценообразуваме труда си. От години апелирам да бъде организирана кръгла маса за ценови маркетинг, където да бъдат обсъдени всички аспекти от ценообразуването със световно известни експерти от областта“, каза още той.

По думите му в момента се наблюдава 40% ръст на софийския пазар, след като София беше свързана с други 17 европейски града с нискотарифни полети. Тази практика трябва да се пренесе и на другите големи летища в страната, посочи Благой Рагин. 

Според него 30 общини са декларирали желание и готовност да развиват зимен туризъм в страната, но срещат законодателни трудности. Той изрази надежда, че новият министър на екологията Нено Димов ще съумее да намери баланса между опазването и съхранението на околната среда и развитието на туристическия бранш.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Fine-clima
преди 6 години
За Хърватия като има данни, за България защо не се посочват?-------------------------------------------------------------------------------http://fine-clima.wixsite.com/travel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още