fallback

Андрей Пръмов: България е напълно готова за членство в еврозоната

Двойно ще спаднат трансакционните разходи при приемане на еврото, прогнозира финансистът

11:10 | 03.07.17 г. 14

"България е напълно способна и готова да функционира като член на еврозоната, дори в момента. Отдавна сме изконсумирали всички възможни негативи от влизането в еврозоната и като държава, и като икономика".

Това заяви в предаването Invest/Or на  Bloomberg TV Bulgaria финансистът Андрей Пръмов.

„Населението, домакинствата, само ще спечелят от приемането ни в там по ред причини, една от които е, че трансакционните разходи ще спаднат значително, може би двойно. Всяка една дейност, ако щете потребителски заеми, инвестиционни кредити и т.н., сега у нас е двойно по-скъпа от еврозоната“, посочи той.

Според него в момента страната ни понася всички негативи от рестрикции от това, че не е член на еврозоната и е "абсурд да се говори за очакван ръст в цените при приемане на еврото". 

По думите му няма дисбаланси в цените, които да бъдат коригирани, поради което не може да се очаква и поскъпване. Дори напротив - може да има поевтиняване. 

„Нашата икономика отдавна е отворена до такава степен, че всичко, което влияе върху цените в европейски и световен мащаб, се отразява незабавно в България. Тоест - кое да поскъпне. Дори напротив – като поевтинее кредитът, ще паднат цените. Дали ще спаднат пазарните цени е по-сложен въпрос, но за това си има държавни регулатори и там, където има опит за манипулация на цените, те трябва да се намесят“, пита реторично финансистът. 

Пръмов е на мнение, че приемането на България в еврозоната е повече политически, отколкото икономически и финансов въпрос, но все пак правителството трябва да предприеме стъпки към някои промени. 

Какви са начините за решаване на банкови кризи? Как анализаторите преценяват решенията на Европейската комисия за спасяване на двете проблемни италиански банки? Кои са предизвикателствата пред европейския банков сектор и защо Европейската централна банка не бърза да променя политиката на отрицателни лихви в еврозоната?

Вижте повече по темата, както и обстойна дисекция на финансовите пазари в европейски и световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още