fallback

И. Лингорски: България трябва да има министър по преговорите за еврозоната

Тази практика работеше много добре, когато правителството на Симеон Сакскобурготски имаше главен преговарящ по присъединяването към ЕС, коментира финансистът

09:30 | 08.07.17 г. 7

Кохезионната програма е конвергентна, тя не е просто програма за субсидии, чрез която богатите да помагат на бедните. Тази конвергентна програма има за цел да ни подготви за влизане в еврозоната.

Това коментира по Bloomberg TV Bulgaria финансистът, бивш заместник финансов министър и настоящ председател на българската секция на Лигата за икономическо сътрудничество, Илия Лингорски.

„Надявам се премиерът Борисов да обмисли добре да предложи на Народното събрание нов министър, който да бъде главен преговарящ за еврозоната. Тази практика работеше много добре, когато правителството на Симеон Сакскобурготски имаше главен преговарящ по присъединяването към ЕС", добави той.

„Категорично трябва да има отделен министър за преговорите за влизане в еврозоната, различен от финансовия. В нашата ситуация е по-добре да бъде независим, особено при тази коалиционна структура. Той трябва да бъде независим партийно и да няма никакви други интереси, на които трябва да угажда в работата си, защото финансовият министър отговаря за намирането на най-малко общо кратно на всички интереси", каза още Лингорски.

Повече вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още