fallback

Задава ли се IPO за енергийната борса през БФБ?

Нашата енергийна борса е сравнително млада, но с голям потенциал за развитие, коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков

13:02 | 19.07.17 г.

Стартът на процедурата за продажба на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на Българската фондова борса бе един от много положителните варианти, както за БФБ, така и за Министерството на финансите, за Министерството на енергетиката и за енергийната борса. Това каза Константин Делисивков, бивш служебен зам.-министър на енергетиката, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние имаме ангажимент към ЕК да се прехвърли Българската независима енергийна борса към Министерството на финансите“, припомни той.

„Важно е да се подчертае, че за БЕХ това означава възмездно прехвърляне на БНЕБ, което е едно добре работещо предприятие. Категорично това е един изключително добър сигнал, не само към енергийния сектор, но и към бизнеса в България като цяло. Продаваме едно държавно дружество на публична компания с голям опит и се дават възможности дружеството да се развива, подчерта той.

По думите му нашата енергийна борса е сравнително млада, но с голям потенциал за развитие. Има какво Българската фондова борса да реализира като положително влияние върху Българската независима енергийна борса в нейното развитие. Интересна и за двете борси е възможността за допълнителна капитализация и за стартиране на IPO за енергийната борса през БФБ на един по-късен етап.

Енергийната борса трябва да има и достатъчен ресурс за развитие на проектите за интегриране със съседните борси, което е потенциално интересно и за БФБ, допълни събеседникът.

По отношение на развитието на енергийната борса Делисивков каза, че се вижда все по-доба релация между цените на българската енергийна борса и на съседните пазари. „Необходимо е борсата да развие конкретна инфраструктура за организиран пазар“.

По думите му тази година можем да я наречем "година на газовия пазар“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още