fallback

Добавката за стаж изкривява пазара на труда, смята експерт

Работодателите настояват да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата, коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ

10:54 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател

Допълнителното увеличение на трудовото възнаграждение с добавката за стаж не отразява действителните елементи на пазара на труда. Ръстът на заплатата трябва да е свързао с увеличение на производителността и на продажбите, а не със законово нареждане.

Това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че предложенията на работодателите са направени още преди парламентарните избори и едно от исканията е да отпадне клас прослужено време или допълнителното възнаграждение за стаж и професионален опит.

„Настояваме за изпълнението на това наше предложение, защото смятаме, че тази добавка към основното възнаграждение изкривява пазара на труда и дискриминира млдите служители, защото не оценява правилно качеството и количеството на положения труд. Смятаме, че тя трябва да отпадне“, категоричен е представителят на организацията на работодателите.

Проблемът според него е, че работодателят се задължава да доплаща да увеличава трудовото възнаграждение с административна намеса без да се отчитат количеството и качеството на свършената работа.

„Дискриминацията по отношение на младите служители се явява в това, че добавката към основното трудово възнаграждение на възрастните служители се изчислява автоматично към всяка прослужена година без да се отчитат качествата на работника и производителността“, посочи той.

По думите му такава добавка е административна намеса и отживелица, останала в наследство от социализма.

„Ние смятаме, че повишаването на доходите минава през ускоряване на икономическия растеж, т.е. увеличаване на производството и на БВП, което несъмнено ще се отрази върху увеличаването на доходите на работниците и служителите“, убеден е Добрин Иванов.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още