fallback

Защо бедността не си отива с кризата в България и в ЕС?

Ниската квалификация, самотните възрастни хора, трайно безработните са новите "гнезда на бедността", които роди следкризисният период, коментира експерт

13:00 | 03.08.17 г. 19

По време на кризата бедността бе в резултат на липсата на работа, намаляване на инвестициите, замразяване на заплатите. Всички се надявахме, че тази криза, като всички останали, ще дойде и ще си замине, но тези прогнози не се сбъднаха. Ниската квалификация на хората, самотните възрастни хора, трайно безработните са новите "гнезда на бедността", които роди следкризисният период. 

Това каза бившият социален министър Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира последни данни, според които въпреки че икономическата криза вече е зад гърба ни, бедността съвсем не остава в миналото. Един от всеки четирима граждани на ЕС е изправен пред един от следните проблеми - недостатъчни доходи, материални лишения и/или социално изключване.

По думите на експерта у нас се сбъдна прогнозата на Европейския център за образование и обучение, според която всички компании, цели отрасли, които вече са минали критичната точка на кризата и които произвеждат дори повече, отколкото преди кризата, го правят с по-малко работници и с по-висококвалифицирани работници, каза Нейков.

Той отбеляза, че една от големите промени, които настъпиха след кризата, е новото изискване на предприемачите към капацитета на хората - и за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници.

В тази връзка той отбеляза, че държавата продължава да няма решение за българското професионално образование, което създава допълнително напрежение на пазара на труда. 

Расте относителният дял на нискоквалифицираните хора, а изискванията на работодателите са към по-висока квалификация. Това е една от причините след кризата България да продължава да усеща пресата от бедността, подчерта Нейков. И обясни, че това увеличава дела на разочарованите хора, които се чувстват заплашени. „Те си казват: ето, икономиката завърта и има приходи в бюджета, а аз съм без работа. Това е едната голяма причина за бедността", каза експертът.

Другата голяма причина, която също е европейска и се улавя във всички държави, е непрекъснатото увеличаване на средната възраст на нациите, отбеляза събеседникът. Той посочи, че ЕС е онази група нации, която най-бързо остарява.

Това не е катастрофа, но има друг проблем - остаряването увеличава броя на хората, които не могат сами да се грижат за себе си финансово, а усещането, че не могат да се справят сами, има тежест и влияе върху цялостното усещане на хората за бедност, каза специалистът.

Нейков предупреди, че пенсионните системи, както са изградени в момента, няма да издържат.

Приближаваме се към момента, когато ще се въведат равни пенсии за всички хора, без значение за принос и т.н., „но това не е горещ картоф, а горящ въглен, който ще помете всеки политик, който го предложи", коментира той.

Бъдещето на пазара на труда у нас е в посока работодателите сами да обучават служителите си, с помощта на финансови стимули, и признаване на неформално придобитите знания и умения. Това са пътищата, които могат да извадят от бедността голяма част от бедните, категоричен е Иван Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още