fallback

Калоян Стайков: Няма визия за здравна реформа

Основно се правят кръпки върху сегашната система, смята икономистът

10:54 | 07.08.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма визия за здравна реформа. От края на 90-те години имаше за цел да се създаде един здравноосигурителен модел с въвеждането на Националната здравноосигурителна каса, която да се издържа единствено от осигуровки, а не от бюджета, но сега повечето реформи са насочени към закърпване на настоящата система и попълване на някои дупки. Като цяло няма ясна визия какво точно трябва да се случи. Това коментира икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че реформата започна в края на 90-те години, но при смените на правителства е имало и промяна на визиите. "Така влязохме в един непреодолим цикъл на постоянни реформи и нужда от тях”, каза Стайков.

Според него здравната система е изправена пред проблем и това е “невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество”.

По думите му трябва да изберем какво искаме от здравната система и как да постигнем по-добро здравно състояние на нацията.

Стайков е категоричен, че няма дебат и усилия в тази посока, а  „всяка година само се говори колко пари трябват, но не и за качеството, което получаваме за тези пари“.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още