fallback

По-ниски цени при имотите няма да има, прогнозира експерт

Имотният пазар се връща към нормалните си нива, коментира Снежана Стойчева от Imoti.net

18:01 | 07.08.17 г. 7

По-ниски цени при недвижимите имоти няма да има. Може би няма да има и толкова високи цени, колкото някои продавачи очакват. Сега е моментът за покупка. Така коментира ситуацията на имотния пазар Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Пазарът на недвижими имоти в България е във възход. Може би темповете са дори по-бързи от очакваното според едни анализатори. Според други има опасност от балон. Според нас те са нормални. Просто преживяхме една криза и се върнахме към нормалните нива и по отношение на цените, и по отношение на броя сделки”, посочи тя.

По думите ѝ има повод за оптимизъм.

Според Стойчева трудно е да се срещнат интересите на продавачите и на купувачите, но „тук е ролята на брокерите".

„Те трябва да убедят продавачите, да ги консултират, че едва ли ще могат да постигнат невероятно високите цени, за които мечтаят, поясни Стойчева. – От друга страна той трябва да убеди продавачите, че в момента все пак има имоти на пазара, но има опасност имотите за продажба да се изчерпят.”

Тя е на мнение, че има достатъчно предлагане на жилища, „но има опасност да се изчерпят имотите за продажба“.

Стойчева е убедена, че новото строителство много ще помогне и хората, които искат да си закупят ново строителство, но те трябва да изчакат, защото чувствителен ръст на разрешителните имаше едва миналата година и се очаква скоро да излязат в по-голямо количество нови имоти.

По думите ѝ няма индикации за пренасищане на пазара на ново строителство.

Тя уточни, че винаги ще има купувачи на старо строителство, които предпочитат тухлени и панелни жилища, направени по БДС, които са с добре изградена инфраструктура.

Снежана Стойчева съветва клиентите винаги да се сключват договори с агенцията за недвижими имоти, за да знаят какво да очакват. 

Тя е категорична, че е заблуда продавачът на имот да се договори устно с няколко агенции на недвижими имоти и да получи бърза сделка на добра цена.

Каква е ролята на брокера на имоти и некоректните брокерски практики? За какво трябва да внимава клиентът при покупка на имот? Вижте повече от практичните съвети във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още