IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор в България е в подем през първото полугодие

Строителството на жилища и индустриални сгради е водещ двигател на сектора, показват данни на НСИ

12:43 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Строителството на жилища и на индустриални сгради в България отчита силни ръстове през първата половина на 2017 г., показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на Националния статистически институт (НСИ) за разрешителните за строеж и започнатите сгради за периода.

Областите София град, Пловдив, Варна и Бургас се очертават като водещ двигател на строителния сектор в страната със силни ръстове и в почти всички сегменти от строителния сектор.

Оживление в строителството се отчита и в някои от другите области в страната с добри комуникации и транспорт, като например Стара Загора, Добрич, Благоевград, Хасково, където основният ръст идва от жилищното и индустриалното строителство.

Ако разрешителните за строеж се считат за бъдещ индикатор на активността в строителния бранш, поне доколкото всички проекти ще бъдат реализирани, жилищният и индустриалният сегмент ще са най-активни през следващите няколко години. Столицата, Пловдив, Варна и Бургас отново се очертават като най-активните строителни площадки, заедно с заедно с градове като Стара Загора, Шумен, Благоевград, Пазарджик и други.

Разрешителните за строеж и започнатото строителство през полугодието

Издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в България за периода януари-юни се увеличават с 24% спрямо същия период на миналата година, а на разрешителните за нови жилища в тях – с 33,5%.

За групата на другите сгради, в които влизат и производствени и складови площи, ръстът достига 57% на годишна база за периода.

Единствено при административните сгради има спад от почти 14% на издадените разрешителни за строеж, макар че тенденцията е да се увеличават леко площите, т.е. строят се по-малко, но големи офис сгради.

При започнатото строителство се отчита увеличение от 33% при жилищните сгради и почти 30% при жилищата. С 10% са повече започнатите офис сгради, а при другите сгради се отчита увеличение от 84%.

София и Пловдив – водещи локации за жилищно строителство

Данните показват, че темповете на жилищно строителство в столицата и в Пловдив са почти идентични предвид концентрацията на работни места в двата града.

В София за полугодието са издадени с 12% повече разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, като за жилищата в тях ръстът достига 35%. В Пловдив увеличението е от съответно 28% и 65%. По брой на сградите, за които са издадени разрешителни, Пловдив води пред София, но при броя на жилищата все още изостава, т.е. в столицата се строят по-малки жилища.

При строителството на административни сгради София е най-предпочитана, като в този сегмент активността остава стабилна и в двата града.

Пловдив обаче е безапелационен лидер при индустриалното строителство. В това отношение градът се сблъсква с конкуренция само от Стара Загора заради близостта до магистралите Тракия и Марица и добрите комуникации.

Черноморието – по-умерени темпове

В област Варна издадените за полугодието разрешителни за строеж на нови сгради отчитат ръст от малко над 6%, докато при жилищата увеличението е над 45%. За Бургас обаче се отчитат спадове, макар и започнатото жилищно строителство в региона да прави опит за събуждане с ръст от порядъка на 6-8% през първата половина на 2017 г.

Стабилна е активността при строителството на офис сгради, като се концентрира основно във Варна.

И в двете области обаче се отчита двоен ръст на издадените разрешителни за строеж на други сгради, т.е. очаква се силен тласък на индустрията в региона, което може да даде и допълнителна подкрепа на жилищния сектор.

Подобни са тенденциите и при започнатото строителство на други сгради в двете водещи Черноморски области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още