fallback

Експерт: Три повишения на основната лихва от Фед догодина са прекалено много

Накъде ще поемат пазарите със свиването на баланса на Федералния резерв, коментира Васил Стоянов

15:17 | 25.09.17 г. 2

Цикълът на покачванията на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ (Фед) ще продължи, но три повишения през следващата година ще са малко прекалено. Това смята Васил Стоянов, лектор в ActivTrades и водещ обученията в betaTrader, който коментира политиката на централната банкова институция на САЩ в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че решението на Фед за свиването в баланса през октомври и още едно покачване на лихвените проценти до края на годината не е изненадващо.

“Изненадата от действията на Фед не беше толкова голяма, защото има комуникация на Фед и пазара и отделните пазарни участници. Много ми харесва начинът на комуникация на Федералния резерв с пазара и с отделните пазарни участници, коментира специалистът. – Откакто Джанет Йелън стъпи начело на Фед, тя се придържа към една и съща комуникационна стратегия - няколко месеца преди да пристъпи към дадено действие, тя започва да обяснява какво ще се случи и след това то се случва. По този начин пазарите вече са подготвени и няма големи движения в цените, което е добре за инвеститорите и за отделните компании".

Васил Стоянов напомни, че основният лихвен процент е много важен за икономиката и Фед се надява тя да няма забавяне.

“Очакванията бяха, че следващо увеличение ще има през януари 2018 г., но сега на 70% е шансът да има повишение на 13 декември тази година, когато е последното заседание на Фед за годината. Това е доста добър индикатор на пазара и какво можем да очакваме“, заяви специалистът.

Защо президентът Тръмп иска да се постигне добър ръст на брутния вътрешен продукт? Как ще се отрази на компаниите и американската икономика бързото повишаване на основната лихва? Ще има ли достатъчно постъпления, за да се увеличат плащанията по американския държавен дълг? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още