fallback

Наблюдава ли се преструктуриране на българската икономика?

През последните години износът на продукти с висока добавена стойност расте, твърди финансистът Юлиан Войнов

11:00 | 04.10.17 г. 3

При много ниските нива на иновации и на инвестиции в иновации в България няма как да очакваме бизнесът да произвежда продукти с висока добавена стойност. Но въпреки това през последните години износът на такива продукти расте. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиан Войнов.

„Трябва да се направи сериозна разбивка на въпроса защо този износ расте. Една от причините е сериозното увеличение на производството във военно-промишления комплекс. Там ръстът на експорта е наистина сериозен, като дори надминава нивата от 1 млрд. лева", добави той. 

Според Войнов последните данни на статистиката показват, че по отношение на износа Бъгария постига много сериозни резултати, като надминава очакванията, заложени в основните правителствени документи.

„В момента България набляга върху износа на продукти с висока добавена стойност за сметка на такива с ниска добавена стойност, като нефтопродукти, минерали, масла, полезни изкопаеми. Ако този тренд продължи, то тогава ще можем да говорим за едни сериозно структурно преобразуване на българската икономиката", коментира още гостът.

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още